Pastor Gino
vrijdag 26 juni 2020
Ga deze zomer op zoek naar de meest originele muurtekening
Pastor Gino
woensdag 24 juni 2020
Spookfietser
U bent zich daar misschien niet van bewust, maar er bestaan ook spookrijders op de fiets - spookfietsers, zeg maar. Juist zoals voor de wagen, bestaan er fietspaden éénrichtingstroken en is iemand die in de andere richting rijdt, is dus 'een spookfietser'. (Wie er minder vertrouwd mee is: als je het geschilderde fietsje op het fietspad ondersteboven geschilderd ziet, dan zit je waarschijnlijk fout...) Ik reed enkele dagen geleden op één van de (oude) fietspaden van de Wetstraat (u weet wel, die baan waar zo goede lucht was in de tijd van de lock down), meer bepaald ter hoogte van de Maalbeekdaltuin, vlak bij het Berlaymontgebouw, waar over een korte afstand het fietspad dubbel is en in de twee richtingen mag gefietst worden. Dit blijkt niet zo algemeen geweten want een fietser, die uit de andere richting reed, snauwde mij met zeer luide stem iets toe, als was het een publieke vermaning, dat klonk als "eenrichtingsverkeer". Er klonk boosheid en zelfs frustratie in door. Ze had gelijk: er bestaan inderdaad eenrichtingsfietspaden. Maar ze was ook fout, want hier was dat niet het geval. Nu zou ik graag van de fiets zijn gestapt om met de dame in kwestie in gesprek te gaan en rustig één en ander uit te leggen, maar in die jachtige omgeving was daar geen tijd voor en elk zette zijn weg schijnbaar onverstoord verder.
Ik heb me afgevraagd of het vaak gebeurt dat ikzelf iemand terecht wijs (of zelfs veroordeel) terwijl ik ongelijk heb en de ander niet de kans krijgt om te reageren. Ik had ooit een prof, die mij leerde dat waarheid, die niet in dialoog treedt, waan blijft. Zou niet juist de onwaarheid - en de overtuigdheid van het eigen gelijk - het echte virus zijn van deze tijd? Fake news... ja, ook daar kunnen 'mondmaskers' misschien helpen om verspreiding te voorkomen, maar het zijn toch vooral 'hoorapparaten' die helpen om ervan te genezen...
Tony, pastor.
maandag 22 juni 2020
In ballingschap?
donderdag 18 juni 2020
Jesus’ blood never failed me yet
Pastor Gino
woensdag 17 juni 2020
Alcoholverslaving
Sommigen zullen denken dat het overdreven is. Zij zouden kunnen spreken van een alcoholverslaving, per definitie geen goede zaak. In bijbelse termen is verslaving hetzelfde als "een boze geest" (een demon, de duivel), want regelmatig staat in de bijbel dat iemand "in het bezit was" van een boze geest, dat is het zelfde als er "slaaf van zijn", waarvan ze (door Jezus) moesten "bevrijd" worden.
Als zij spreken van 'verslaving' - inderdaad altijd een vorm van overdrijven - is dat omdat volgens hen de kans op het virus zo minuscuul is, dat we ons niet in die mate collectief moeten inspannen met ontsmetten, afstand houden en diens meer.
Zeker als we geconfronteerd worden met de totaliteit van de beperkende maatregelen bij het vieren van de Eucharistie, klinkt effectief wel af en toe de reactie dat we overdrijven. Ofschoon ik moet toegeven dat het aantal negatieve reacties beperkter is dan ik vreesde en dat het begrip, waarmee we geconfronteerd worden, groter is dan we hoopten. Welnu: mag ik u danken voor uw begrip en wilt u onze excuses aanvaarden omdat het allemaal zo gekadreerd verloopt in de viering, al hebben we daar zelf geen "schuld" aan, in tegendeel: het is niet alleen onze wettelijke plicht, maar ook onze morele, want ieders gezondheid gaat ons ter harte.
Wat de verslaving betreft: het evangelie getuigt dat er mensen waren die van Jezus zeiden dat Hij "een wijndrinker" was. U weet wel: de kunst van de mate(n)!
Tony, pastor
dinsdag 16 juni 2020
Eindelijk… weer samen eucharistie vieren!
En toch ging ik zondag met lome benen naar de eucharistieviering. Wat zou het worden met al die voorschriften? Een gemeenschap waar je afstand moet houden. Kan je dan wel gemeenschap vormen? Ik kon de mensen niet verwelkomen zoals ik gewoonlijk doe. Het deed mij wel wat.
En een viering zonder liederen, wie zit daar nu op te wachten? Gelukkig mocht het orgel wel.
En toch, ik kan je vertellen dat het een van de meest intense vieringen is sinds jaren. Juist doordat de viering zo sober was klonk het woord des te sterker. Het kwam binnen en het ontroerde mij bij momenten. Er kon geen betekenisvoller zondag gekozen worden; de herstart van de eucharistieviering op Sacramentsdag. Alsof de lezingen speciaal voor deze dag gemaakt waren.
Omdat we met Pasen de nieuwe paaskaars konden laten branden en het de eerste viering was sinds Pasen, gaf het ontsteken van de paaskaars een extra dimensie aan de viering. Christus werd symbolisch in ons midden gebracht.
Na de viering: de gelukkige blikken, het groeten van ver, even zwaaien naar elkaar en een woordje op afstand, maakten dat het gemeenschapsgevoel toch heel sterk voelbaar was.
Ik het filmpje hieronder kan je zien hoe we zijn gestart, met de grootste zorg voor de veiligheid. De warme welkomstwoorden van pastor Tony maakten ons stil en klaar om de eucharistie goed te kunnen vieren.
Mariette, pastor
vrijdag 12 juni 2020
Zingen maakt gelukkig
Pastor Gino
woensdag 10 juni 2020
Eucharistie vieren in coronatijd
Als voorgangers zijn we ons erg bewust van onze verantwoordelijkheid. We mogen niet zoals vroeger van kerk naar kerk hollen, om daar snel de viering te beginnen. We zullen tijd moeten nemen om alles grondig en voorzichtig aan te pakken. We willen geen fouten maken, waar anderen mogelijks slachtoffer van zouden kunnen worden. (Om te voorkomen dat de hostieschalen door meerdere mensen wordt aangeraakt, zal de voorganger zelf de gaven vooraf klaarmaken in de sacristie, na de nodige ontsmetting enzovoort.)
We kiezen er daarbij voor om zoveel mogelijk de zelfde priester te laten voorgaan in dezelfde kerk, zodat we zo snel mogelijk gewoon zijn aan de nieuwe procedures en alle gewoontes van de gemeenschap.
Pater Ludwig zal de komende tijd echter niet beschikbaar zijn en we moeten het dus doen met één pastor minder.
Daarom hebben we in overleg met de pastorale ploeg beslist om in onze kerken tot eind augustus slechts om de veertien dagen te vieren (behalve in de gemeenschapskerken Sint Jozef en OLV van Stokkel). Dat zal voor velen allicht moeilijk zijn, maar we hopen niettemin op uw begrip.
Om het allemaal op rustige en vlotte wijze combineerbaar te maken, zouden we in drie kerken het begin uur van de mis willen aanpassen: In Vogelzang en Stokkel een kwartier vroeger, in Sint Jozef een half uur later. Hopelijk levert dat voor niemand onoverkomelijk probleem.
We zullen samen de risico's moeten leren beheersen, vooraleer we opnieuw met uitbundigheid kunnen vieren. Laten we de tijd nemen die nodig is om daarnaar te kunnen groeien.
uw pastores
Ouder en kind
De laatste keer dat ik mijn vader vele jaren geleden thuis heb gezien, vroeg hij mijn hulp bij het repareren van een deurslot. Terwijl ik dat voor hem deed zat hij naast mij. Hij gaf op het juiste moment het werktuig aan, dat ik nodig had en keek voor het overige toe. In een flits zag ik mezelf als kind, onafscheidelijk naast hem, terwijl hij handig één of andere klus klaarde, terwijl ik toekeek en op de duur hamer of schroevendraaier aangaf, naarmate ik aanvoelde wat hij nodig had. De rollen waren omgekeerd: de vader was als een zoon geworden en de zoon stond daar wat aarzelend met een wat aarzelende zorg. Met mijn moeder is het vandaag juist zo. Zij is ondertussen zorgbehoevend geworden. Ze laat zich nu helpen: vraagt hulp en is dankbaar om de antwoorden. Ook die relatie is omgekeerd: de kinderen dragen de ouderlijke zorg en de ouder aanvaardt het met een kinderlijke ontvankelijkheid.
Mag ik Gods drievuldigheid hiermee vergelijken? Natuurlijk niet, mank, zoals alle vergelijkingen, zou het immers kunnen doen denken dat God onze zorg nodig heeft.
En toch, want maakt mijn verhaal ook niet duidelijk dat de liefde meerdere gestalten heeft en de ander in diverse rollen tegelijk kan nabij zijn? Dat is het alleszins wat God, die liefde is, in de gestalte van Vader, Zoon en Geest met ons doet...
Tony, pastor
dinsdag 9 juni 2020
Zalig
Pastor Benno.
Niet katje Lee uit Peru, maar oude kat Giscard van Stokkel |
zondag 7 juni 2020
Blog na de lockdown
Waar we misschien aanvankelijk nog de indruk konden hebben dat dit iets zou zijn voor enkele dagen of hooguit weken, bleek al snel dat zeker Pasen en op de duur ook Pinksteren zonder liturgie zouden gevierd worden dit jaar. De nood aan de blog, zo leerden de reacties, bleef bestaan en we gingen er dus mee door. Er kwam een bijkomend objectief om de gemeenschap te helpen om Goede Week, Pasen, Paastijd, Pinksteren... toch zo goed mogelijk te beleven.
Al die tijd mochten we ons verheugen (en verbazen) over meer dan honderdtwintig lezers per dag gemiddeld gesproken, aantal dat tot vandaag bereikt wordt.
Men zegt wel eens dat hoe interessanter iets is om te lezen, des te interessanter het is om het te schrijven. Het eerste weet ik niet, maar van het tweede durf ik getuigen: ook voor de auteurs was het heilzaam om met de stukjes voor deze blog de tijd in het kot te overleven en de hele cyclus van Pasen intenser te beleven (misschien nog intenser dan gewone jaren!)
Nu de lockdown meer en meer aan zijn einde komt en we opnieuw Eucharistie zullen kunnen vieren (en momenteel alle aandacht gaat om alles in de diverse kerken klaar te maken om dat veilig te kunnen doen), lijkt de tijd gekomen om een versnelling lager te schakelen. We willen niet stoppen, maar het ritme met dagelijkse bijdrage(n) verlagen naar een ritme met enkele posts per week. Via mail wordt u wel verwittigd - als u dat wil - wanneer er iets verschijnt.
Het is klaar dat de voorbije lockdowntijd stof geeft tot nadenken, onder andere over wie wij zijn als parochie. Het is ook klaar dat we daar eigenlijk nog goed en wel mee moeten beginnen. Deze blog leert mij alleszins dat we ook op virtuele wijze gemeenschap kunnen vormen - anders gezegd: dat de Geest ook over de digitale golven van het internet 'waait waar Hij wil'. Kunnen we dan anders dan hiermee doorgaan?
Tony, pastor
zaterdag 6 juni 2020
Kijk, een vliegtuig!
Het moet ongetwijfeld diep in ons zitten, dat 'vliegen' symbool staat voor vrijheid, voor geen beperkingen, voor kunnen gaan waarheen je maar wil. In die zin is het zeker teken voor alles wat de lockdown niet was. Corona unlocked, zeg maar. Ik vermoed dat het één van de oerdriften is van de mens: vrijheid kennen zonder beperking.
Het is niet helemaal hetzelfde als wat het christendom bedoelt met vrijheid. Daar is vrijheid niet in de eerste plaats: "doen waar ik zin in heb", maar wel "kunnen liefhebben": bevrijd worden van alles wat mij verhindert om jou lief te hebben. Het is trouwens geen echte tegenstelling: als ik nu echt kan doen waar ik zin in heb, wat doe ik dan? Misschien ga ik wel eens liggen aan een tropisch strand om te genieten van de zon (een mens heeft inderdaad wel wat ontspanning nodig), maar is het gene waar ik het meeste zin in heb niet dat ik dan naar jou kan komen en deugd hebben van het samenzijn?
In de lezing van Pinksterzondag werd de H. Geest vergeleken met vuur. In sommige passages van het evangelie is sprake van de H. Geest in de gedaante van een duif: dus ook 'vliegen'... om bij jou te zijn.
Het blijft nog even bij dromen, want de lockdown is nog niet voorbij. Maar het vooruitzicht geeft nu al vreugde!
Tony, pastor
vrijdag 5 juni 2020
Klachten en zegeningen
Was een doktersbezoek misschien aangewezen? Ik vroeg het me af.
En geloof het of niet maar in die dagen liep een mail binnen met een bezinningstekst, die mij diep getroffen heeft. Het was alsof God zei: ‘Ik ben altijd bij je, ook al denk je van niet.’
Ik hoop dat deze tekst ook voor u bemoediging mag betekenen op momenten dat het moeilijker gaat.
Twee handen
In kwade en goede dagen
Het bericht van de notarissen stemt mij niet per se negatief. Natuurlijk is elke breuk een wonde en is van de eerste dag niet in te schatten hoe ver de gevolgen ervan zullen reiken. Ik kan me goed voorstellen dat er op een bepaald moment tussen mensen zoveel vervreemding kan bestaan, dat de relatie in de feiten al niet meer bestaat, maar dat men nog niet de tijd heeft genomen om dat ook in officiële termen uit te drukken. Een tijd als de lockdown, waarbij mensen met elkaar geconfronteerd worden, kan een moment van waarheid worden, waarin men officieel maakt wat feitelijk al veel langer was.
Dat er mensen zijn die zozeer van elkaar houden dat ze hun leven aan elkaar blijven geven, kan mij wel verwonderen - ik zal u misschien verbazen. Het kan in mijn geval de leeftijd zijn, maar het feit dat mensen hun vrijheid in niet geringe mate opgeven als was het een vrijwillige lockdown en zich tot levensproject maken om het geluk van de ander te dienen - of beter: om in het geluk van de ander zijn eigen diepte geluk te zoeken - komt mij voor als niet vanzelfsprekend, elke dag nog wat meer. Van de ander houden, tegenslagen die er altijd zijn het hoofd bieden, de eigen kleine kanten overwinnen en toch voor de ander blijven kiezen, al heeft men daar niet voor gestudeerd, komt mij voor als bijzonder, een soort wonder, dat mij veel ontzag geeft.
Echtscheidingen of geboortes kunnen we tellen. Wat er gebeurt in het hart van mensen, daar hebben buitenstaanders het raden naar. Dàt weten is aan God voorbehouden.
Tony, pastor
donderdag 4 juni 2020
Wennen aan God
Bij mij blijft er iets knagen. Het zal zijn, zoals in de andere sectoren van het publieke leven: allemaal veel minder, ingehouden, gematigd. Een restaurantbezoek, zonder dat je een menukaart krijgt en de ober een mondmasker draagt, een café waar je alleen zittend iets mag drinken, ver genoeg van alle anderen, een cultureel bezoek, op afspraak en met maximaal aantal bezoekers... En de kerk?
We weten nu dat er maximaal honderd mensen in de kerk mogen... als de kerk groot genoeg is. Ieder moet wel op anderhalve meter van zijn buren blijven (tenzij gezin): de capaciteit van de kerk is dus toch beperkt en zal eerder rond de vijftig draaien. We zullen niet zingen (wel orgel spelen), we zullen elkaar alleen op afstand vrede wensen. We zullen handen ontsmetten; de communiegever zal een mondmasker dragen, collecte bij de uitgang, niet napraten ...
Het zal misschien zijn zoals eindelijk thuiskomen na een lange omzwerving en dan je thuis helemaal anders vinden dan dat je het verlaten had. De tijd van wennen is nog niet voorbij.
De meest centrale vraag die ik mezelf stel is: en God in dit alles? Moeten we ons nu afvragen of we te weinig Eucharistie hebben gevierd of is de echte vraag of we al die tijd voldoende hebben gebeden - eventueel: samen gebeden? Komt de vraag of we ons thuis zullen voelen in de kerk, of is echte vraag of God er zal kunnen spreken, doorheen het Woord, recht tot ons hart? Als het niet om God draait, heeft de liturgie geen enkele zin. Als het wel om God draait, is al de rest maar decorum en bijkomstigheid. Het wordt wennen... maar laat dat ons niet beletten onze aandacht te richten op Hem, die ons samenbrengt...
Tony, pastor
In de Sint Vincentiuskerk werden de stoelen nu ook klaargezet. |
woensdag 3 juni 2020
De orde van de dag
Ik bemerk dat de gedachte iets aantrekkelijk heeft. Al ben ik misschien gefascineerd als mijn favoriete frisdrankmerk uitpakt met een nieuwe smaak, ten gronde geeft de vertrouwdheid veiligheid en lijkt de verandering eerder bedreigend. 'De orde van de dag' is haast zoveel als een dekentje dat ik om mij heen sla op een koude avond. Is corona nu (bijna) voorbij en kunnen we ooit deze bladzijde draaien, alsof er nooit iets geweest was?
Ik twijfel er aan. We hebben voorbije maanden een kwetsbaarheid leren kennen - in onszelf, maar ook in de hele samenleving - waarvan we niet (meer) wisten dat ze bestond. De mens, de maat van alle dingen, of zijn we toch maar één wezen in natuur, naast vele andere, en is het best dat we ons daar bewust van blijven?
Zeker als het over de Kerk gaat, zijn we nog niet aan de orde van de dag. De vieringen zullen wel terugkomen, hopelijk weten we heel snel wanneer, maar het zal anders zijn. Er zijn veel minder stoelen in de kerk. We zullen niet meer mogen zingen. De liturgie zal sober zijn, we zullen er moeten aan wennen. Er zullen vragen zijn: wil God ons met dit alles iets zeggen?
Vraagt Hij wel dat we zo snel mogelijk terugkeren naar het verleden, alsof er niets aan de hand was, of is dit te tijd om over de Kerk na te denken? Zijn de kerken eigenlijk al niet veel langer dan enkele maanden "leeg" en klinkt het bijbelse woord van Gods liefde eigenlijk wel door tot in ons dagelijkse leven? Veilig is anders. Maar boeiend is het wel.
Tony, pastor.
‘Anderhalvemeterliturgie’ en lichamelijkheid
Pastor Gino
Pinksteren in symboolpanelen
Godly Play kent u ondertussen al met dank aan Mariette. Zo is er ook een God Play voor Pinksteren voorzien. Tijdens de catechesebijeenkomsten en de kindernevendienst konden ouders en kinderen genieten van deze manier om een Bijbelverhaal te vertellen.
Werken met symboolpanelen wil de betekenis van Bijbelverhalen door middel van tekeningen op het spoor komen. Tijdens dit catechesejaar werkten we zo rond het verhaal van de Barmhartige Samaritaan maar vaker kwam het Pinksterverhaal aan bod.
Hoe verloopt nu het werken met symboolpanelen?
De begeleider situeert eerst het verhaal, vertelt wat er aan voorafgaat en legt bij het Pinksterverhaal de link met de gave van de Geest bij het vormsel.
In een volgend stapje wordt het verhaal in kleine groepjes gelezen; er kunnen vragen ter verduidelijking gesteld worden en ieder duidt aan wat hij of zij belangrijk vindt in de tekst en wie de personages zijn.
Vervolgens legt de begeleider de symbolen uit: zowel personages, objecten als kleuren spelen een rol.
Kunt u het zich al wat voorstellen? In de Paxzaal staan de grote ronde tafels verspreid opgesteld. Op het podium en op de banken langs de muur liggen de tekeningen. Er daaruit gaat elk groepje kiezen, ‘shoppen’ om het zo te zeggen. Maar eerst moeten ze afspreken hoe ze het verhaal gaan weergeven. Teamwork dus!
Tenslotte komt er een rondgang langs alle tafels en wordt elke weergave tafel per tafel uitgelegd door iemand van het groepje.
Zoals in het Pinksterverhaal, waar de aanwezigen de ‘begeesterde’ leerlingen hoorden spreken in hun eigen taal, vindt je dit hier terug in de verscheidenheid in weergave van het verhaal. Geen enkele tafel is identiek, telkens werden andere accenten gelegd, werd gewerkt met andere symbolen. Is dat niet de rijkdom van Pinksteren: dat ieder de Geest mag ontvangen en gestalte geven vanuit zijn of haar geloof?
Chris Ruelens
dinsdag 2 juni 2020
Zoals de vos
Mijn oog viel enkele weken geleden op een krantenartikel met een hoog aaibaarheidsgehalte.
Het is nog maar eens een bewijs, van wat al lang niet meer moet bewezen worden, dat de vos in onze streken is. Na lang te zijn uitgeroeid wegens de risico's op hondsdolheid - wat een geluk dat we daarvan zijn verlost - was hij bij ons verdwenen, juist zoals de wolf trouwens. De vos kwam terug en zelfs de wolf komt terug (als heeft deze een minder goede reputatie dan Reinaert, vraag het maar aan roodkapje :-) Misschien wil dat zeggen dat het allemaal gewoon een kwestie is van geduld: dat het vertrouwde op de duur wel terugkomt.
Zou dat voor ons ook niet zo zijn? We mogen nog niet naar de orde van de dag, er is nog veel "nee" ('dit of dat mag niet') een notie, die we spontaan meer haten dan wat dan ook en die we deze dagen niettemin moeten verdragen. Maar het gewone ritme komt wel terug, al zal het geduld vragen. Geduld, hopelijk één van de vruchten die de Geest van Pinksteren in ons doet groeien...
Tony, pastor
maandag 1 juni 2020
En plots is de mis uit...
Met Pinksteren is het juist hetzelfde. Weet u nog? Het begon op Aswoensdag (in pre-coronatijden...) zes weken opgang naar Pasen. Vervolgens zeven weken paastijd - samen dertien weken, een kwart van het jaar, precies een heel seizoen - en dan is het heel plots gedaan, van de ene dag op de andere (zij het dat wij er Pinkstermaandag nog bij krijgen). Logisch, de leerlingen zijn met Pinksteren naar buiten gegaan om niet meer samen te komen (tenzij af en toe). De overlevering wil dat ze vervolgens naar alle streken van de wereld zijn getrokken: Thomas tot in Indië, Petrus (op de duur) tot in Rome.
Het is eigenlijk ook voor ons zo: de "mis" van Pasen is uit, de Geest drijft ons voort en het is nu aan ons om er in onze omgeving werk van te maken: dit verhaal van liefde dat de dood overwint. Ga nu, dit is uw zending!
Tony, pastor
Pinkstermaandag: op bedevaart naar Jezus-Eik?
Hoe verloopt zo’n bedevaart andere jaren? Om 8u ’s morgens vertrekken de voetgangers aan het Dumonplein in Stokkel. Ze stappen welgemoed door de villawijken naar het Vierarmenkruispunt en zo door het bos naar Jezus-Eik. Onderweg wordt enkele keren halt gehouden voor een bezinningsmoment. In Jezus-Eik worden de voetbedevaarders opgewacht door de mensen die met de auto zijn gekomen. Samen vieren ze eucharistie om 11 u.
De laatste jaren vieren we tijdens de eucharistie de gedachtenis van ‘Maria, Moeder van de Kerk’. Het is een nieuwe feestdag, die door paus Franciscus in 2018 werd geplaatst op pinkstermaandag. We eren Maria, die de moeder is van Jezus maar ook van allen die door het doopsel broers en zussen van Jezus zijn geworden. En dus is zij ook moeder van de kerkgemeenschap, die we trouwens ook ‘het Lichaam van Christus’ noemen. Wij vertrouwen op haar moederlijke zorg voor de Kerk en voor onze plaatselijke gemeenschappen. Wij vragen haar voor ons te bidden: dat de heilige Geest ons mag bezielen in ons samenleven en -werken. Laten we dat in elk geval ook vandaag doen en onze gemeenschappen voor de komende (postcorona?-) tijd toevertrouwen aan Maria, de Moeder van de Kerk.
Als we onze devotie dan gedaan hebben, is het tijd om te eten. Dat hoort er ook bij. Ook voor dit jaar was het menu al afgesproken in ons vertrouwde restaurant. We zouden hebben kunnen verorberen:
1) Apero: cava
2) Scampi’s van het huis of parmahesp met meloen
3) Tongfilet met puree en groentjes of eendenborst met sinaasappel en kroketten
4) Tiramisu of Dame Blanche.
En dat allemaal voor de prijs van 35 euro! Daar kunt ge niet voor sukkelen, zoals men zegt. Helaas kon het dit jaar niet geschieden. Maar uitgesteld is niet verloren!
In 2021 valt pinkstermaandag op 24 mei. Bij leven en welzijn met alles erop en eraan. Noteer het reeds in uw agenda!
Pastor Benno