Pastor Gino
vrijdag 31 december 2021
Wordt ‘zelfgave’ het woord van 2022?
Pastor Gino
donderdag 30 december 2021
Nieuwjaarsbrief
Er is de vreugde van het kerstfeest, in dit geval de vreugde van het weerzien, van het mekaar terug kunnen ontmoeten. Dat vieren we toch elk jaar met Kerstmis: de herders, de wijzen en wij ook ontmoeten het Kind in de kribbe.
De vorige keer dat ik bij mijn petekind op bezoek was, kon hun dochtertje al aan de hand lopen en tussen mama en papa in enkele stapjes zetten. Ondertussen is zij één jaar geworden en stapt flink rond. Wonder toch om een kind te zien opgroeien!
Zoals ik al zei, had het bezoek ook al iets van nieuwjaar. Het jaar loopt op zijn laatste benen en het nieuwe komt al kijken. Kerst- en nieuwjaarskaarten stonden bij hen op de vensterbank.
En ik moest terugdenken aan de tijd toen mijn petekind op nieuwjaarsdag haar nieuwjaarsbrief kwam voorlezen. Het was altijd een ontroerend moment! Ik heb ze trouwens nog bewaard en bij het leegmaken van het huis van mijn moeder bleek zij dat ook gedaan te hebben.
Bij het begin van het jaar goede voornemens maken: ik doe het nog altijd. U ook?
En op het einde van het jaar vaststellen dat niet alle goede voornemens werden waargemaakt: dat is eveneens traditie. Niemand is perfect, zeg ik dan bij mezelf.
Eén voornemen wil ik u meegeven: een hartelijke groet voor al wie ik in het nieuwe jaar mag ontmoeten, bekenden en onbekenden. Geïnspireerd door een spreuk van Bond Zonder Naam: ‘Jouw goeiemorgen maakt mijn goeie dag.’ (BZN 25 december 2021).
Pastor Chris
dinsdag 28 december 2021
Door goede machten trouw en stil omgeven
Von guten Mächten wunderbar geborgenDoor goede machten trouw en stil omgeven,behoed, getroost, zo wonderlijk en klaar,zo wil ik graag met u, mijn liefsten, leven,en met u ingaan in het nieuwe jaar.Wil nog de oude pijn ons hart vernielen,drukt nog de last van ‘t leed dat ons beklemt,o Heer, geef onze opgejaagde zielenhet heil waarvoor Gij zelf ons hebt bestemd.En wilt Gij ons de bittre beker gevenmet gal gevuld tot aan de hoogste rand,dan nemen wij hem dankbaar zonder bevenaan uit uw goede, uw geliefde hand.Maar wilt Gij ons nog eenmaal vreugde schenkenom deze wereld en haar zonneschijn,leer ons wat is geleden dan herdenken,geheel van U zal dan ons leven zijn.Laat warm en stil de kaarsen branden heden,die Gij hier in ons duister hebt gebracht,breng als het kan ons samen, geef ons vrede.Wij weten het, uw licht schijnt in de nacht.Valt om ons heen steeds meer het diepe zwijgen,de eenzaamheid, die nergens uitkomst ziet,laat ons dan allerwege horen stijgentot lof van U het wereldwijde lied.In goede machten liefderijk geborgenverwachten wij getroost wat komen mag.God is met ons des avonds en des morgens,is zeker met ons elke nieuwe dag.Dietrich Bonhoeffer(Vertaling: J.W. Schulte Nordholt)
God zegene u in het nieuwe jaar.
zaterdag 25 december 2021
Stilstaan bij het evangelie van Kerstnacht
De herders, mensen van de rand van de samenleving, krijgen als eersten het goede nieuws te horen dat bedoeld is om alle mensen blij te maken: onze ‘Redder’ is geboren!
‘Redder’ is in het Grieks, de taal waarin het evangelie is geschreven: ‘sootèr’. Het was een hoopvolle of vleiende titel die men in de Griekse oudheid nogal eens aan een keizer of een koning gaf: hij ging zijn volk redden uit de miserie.
In het Hebreeuwse Oude Testament wordt deze titel veelal voorbehouden aan God: «God is mijn redder». In het kerstevangelie krijgt het pasgeboren kind deze titel. Jezus heeft dus iets met God te maken. Trouwens, de naam ‘Jezus’ betekent eveneens: ‘redder’ of ‘bevrijder’. In Hem komt God ons redden, ons bevrijden, ons vrij maken. Maar, redden waarvan of waaruit ? In Matteüs 1,21 zegt de engel aan Jozef over Maria, met een toespeling op de Hebreeuwse betekenis van de naam van Jezus : « Zij zal een Zoon ter wereld brengen die gij Jezus moet noemen, want Hij zal zijn volk redden uit hun zonden ». Jezus komt ons dus redden, bevrijden uit onze zonden. Ik hoor sommigen al zuchten: daar zijn ze weer met die zonde. Dat is toch niet meer van deze tijd? Kan het niet wat moderner en positiever, zeker met Kerstmis? En toch. Je zou kunnen zeggen: zonde is wat ons verwijdert van God en van elkaar. Zonde heeft met ikzucht te maken, met het ons opsluiten in onszelf. Dat is onvruchtbaar. Dat heeft geen toekomst. Dat brengt geen uitweg, dat geeft geen uitzicht. En daarvan komt Jezus ons redden, vrij maken! Oef, wat een opluchting! Jezus’ komst, Zijn leven, Zijn boodschap, Zijn sterven en verrijzen maken ons los van de miserie van de ikzucht. Ze zijn het begin van een nieuwe levenshouding, een positieve manier van leven, een nieuwe tijd, een tijd van zorgen voor elkaar. Dat is goed nieuws, dat ook voor ons grote vreugde betekent. Zalig Kerstmis !
Pastor Benno.
vrijdag 24 december 2021
Het mysterie van de os en de ezel
Vanavond is het kerstavond. Voor velen onder ons één van de meest intieme avonden van het ganse jaar. Voor mij toch in ieder geval. Reeds als kind was ik gefascineerd door Jezus in de kribbe in die koude stal tijdens die eerste kerstnacht. En natuurlijk hangt er rond dit tafereel een zweem van romantiek, en zal het toen wellicht heel anders geweest zijn dan wat we er van gemaakt hebben. Maar toch is dat beeld voor mij één van de sterkste beelden over wie God werkelijk is. Een God die mens wordt, die niet veraf op een verheven troon zit, maar midden onder ons aanwezig komt, en wel in het meest schamele, in het meest gewone. Niet in paleizen of tempels, maar in een klein kind liggend in een voederbak in een tochtige schuur. Zo is God. Je loopt er aan voorbij, want je verwacht Hem ergens anders. Maar neen, daar juist is Hij. De God waarin wij geloven openbaart zich in de meest simpele dingen. Een lied dat dit heel mooi weergeeft is het weergaloze ‘o Magnum Mysterium’ van de Amerikaanse componist Morten Lauridsen uit 1994. De tekst is eeuwenoud en komt uit de Latijnse kerstliturgie:
O magnum Mysterium,
et admirabile sacramentum
ut animalia viderent Dominum natum
jacentem in praesepio.
Beata Virgo cuius viscera
meruerunt portare
Dominum Iesum Christum.
Alleluia!
(O groot Mysterie
en wonderbaarlijk sacrament
dat dieren de pasgeboren Heer mogen aanschouwen
liggend in een kribbe.
Gelukkige Maagd, wier schoot het waard was
Christus de Heer te dragen.
Alleluia!)
Reeds velen hebben deze tekst op muziek gezet: Palestrina, Tomas Luis de Vittoria, Francis Poulenc, … Meer geen één heeft dit gedaan zoals Lauridsen, althans volgens mij. Het is door een uitvoering ervan tijdens de uitzending op Kerstavond 2013 van ‘Carols from King’s’ op de BBC dat ik deze componist ontdekt heb. Een opname van dit lied toen kan je hier beluisteren en bekijken. Een kippenvelmoment was het toen ik dit lied voor het eerst hoorde. Benieuwd wat het lied met jou doet. De tekst is o.a. gebaseerd op Jesaja 1, 3 waarin sprake is van de os en de ezel. Zij waren de eerste getuigen van Gods menswording. Is dat niet wonderbaarlijk? Is dat geen groot mysterie? Nogmaals een bewijs van het feit dat God te vinden is in het meest gewone en zich laat zien aan hen die zich hiervoor openstellen. Deze aanwezigheid van God in het dagdagelijkse is een ‘wonderbaarlijk sacrament’, hemel en aarde die elkaar raken. Mochten deze Kerstdagen voor jou dagen zijn waar je Gods mysterievolle aanwezigheid mag ontdekken in heel gewone dingen, en waarbij we ook zelf in simpele daden van liefde en vriendschap iets van Gods menswording aan elkaar mogen tonen, en zo sacrament worden voor elkaar.
Zalig Kerstfeest!
Pastor Gino
donderdag 23 december 2021
Lachen is gezond
Af en toe kunnen lachen doet dan deugd en vergroot de onderlinge verbondenheid. En dat is toch de bedoeling van ons regelmatig overleg: meer een meer team vormen als pastores.
Zelf ben ik ook altijd blij met de mailtjes van een vrienden. Heel vaak zijn het grappige filmpjes, moppen over corona, een nieuwe uitvinding, … Aan inspiratie is er blijkbaar geen gebrek.
Ik wens u van harte aan Zalig Kerstmis toe. Moge de vrede en vreugde van dit feest u begeleiden, elke dag van het nieuwe jaar! En moge een gulle lach niet ontbreken in 2022!
Pastor Chris
woensdag 22 december 2021
Kerstcactus
Het bleek waar. Uit dat schijnbaar dode stukje 'tuinafval' kwam in weinig tijd een nieuw minuscuul tweede blaadje en ondanks mijn aanvankelijke achteloosheid, groeide het behoorlijk snel. Het bleek helemaal niet zo stekelig als het tweede deel van de naam zou doen vermoeden (overigens is het schlumbergera voor de vrienden 😉), integendeel, van dat groene vetplantje ging niets dan goedaardigheid uit.
Het beste kwam in de winter. Allerheiligen was amper voorbij toen er kleine, roze knopjes verschenen. Ze groeiden open en tegen de dag van Kerstmis was er een mooie, felroze bloem. Het eerste deel van zijn naam loste zijn belofte volledig in! Mijn plant is blijkbaar afkomstig van het zuidelijk halfrond, waar het in december zomer wordt en hij is zijn hunker naar het licht van de feestelijke zon 'thuis' niet vergeten, want onze zomer laat hij onopgemerkt passeren, maar in onze winter is hij daar, kleurrijke getuige van de hunker naar het licht.
Hij is ondertussen fameus groot geworden. Er kwamen takken, die soms zo zwaar werden dat ze afbraken. Maar ook deze bleken groeikracht te hebben. (Mijn vader zou kunnen gewag gemaakt hebben van onkruid, maar hij was dan ook nog niet echt vertrouwd met biologisch tuinieren). Ondertussen is de kerstcactus de plantkundige trots van mijn huis. Meer nog, al vele bewonderende gasten kregen één blaadje mee naar huis en maakten achteraf melding van een soortgelijk groei verhaal. Als je interesse hebt, laat het gerust weten. Er zijn meer dan blaadjes genoeg…
Gisteren was de kortste dag van het jaar; mijn cactus heeft andermaal een weelde van bloemen, een feest voor het oog. Het Kerstfeest komt echt dichtbij…
Tony, pastor
dinsdag 21 december 2021
Met spoed
De geliefde snelt voort over de heuvels, Maria reist met spoed naar het bergland, met Jezus in haar schoot. God is gehaast. Als wij iemand graag zien, willen we zo vlug mogelijk bij hem of haar zijn. Zo is ook God. Hij ziet ons graag. Hij zegt ons vandaag met de woorden van de geliefde uit het Hooglied: “Sta op, mijn liefste, kom toch, mijn schoonste. Mijn duif, die u verscholen hebt in de rotsen, laat mij uw gezicht zien, laat mij uw stem horen, want uw stem is zo mooi, uw gezicht zo lieftallig”. In Jezus is God naar ons toegekomen. Hij roept ons toe om niet gelaten bij de pakken te blijven neerzitten, maar om op te staan, rechtop, en ons niet langer voor Hem te verstoppen, maar naar Hem toe te komen. Hij wil onze stem horen, ons gezicht zien, bij ons zijn, van onze aanwezigheid genieten. En samen met ons wil Hij met spoed naar onze medemensen gaan.
Pastor Benno.
maandag 20 december 2021
Zoom of zoemen
Er zijn nog momenten dat wij nood hebben aan handvaten. Ik denk dan heel speciaal aan 'bidden'. Bidden als spreken met God. Je kan daarbij danken, of sorry zeggen, of je goede voornemens uitspreken of God loven. Zeggen wat je ter harte gaat, het kan deugd doen, je voelt je met elkaar verbonden. Maar er zijn momenten dat dit niet lukt, dat God heel ver af lijkt, afwezig lijkt of dat je zelf de kracht niet hebt om met hem te spreken. Momenten waarop je alleen bij hem kan verwijlen en stil een 'onze vader' bidden. Wat een genade dat je op zo'n momenten kan terugvallen die manier van bidden. Jezus zelf heeft ons dat handvat aangereikt. Een manier om de verbinding met God levendig te houden tot je zelf weer in staat bent om je hart aan Hem toe te vertrouwen.
zaterdag 18 december 2021
Stilstaan bij het evangelie
De vierde zondag van de advent wordt ook wel de ‘Maria-zondag’ genoemd, want de figuur van Maria staat centraal in de viering. Zij is immers de moeder van Jezus, wiens geboorte we gaan vieren. De liturgie doet ons vandaag naar haar kijken. Zij, die letterlijk ‘in verwachting’ van Jezus was, kan ons leren om haar Zoon te verwachten, te verwelkomen, in ons leven binnen te laten en ‘ter wereld te brengen’, Hem in onze wereld naar onze medemensen te brengen.
Het evangelie dat we dit jaar op deze zondag lezen gaat over het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth. Het begint al treffend: « In die dagen reisde Maria met spoed naar het bergland ». Zoals de zwangere Maria Jezus in zich droeg, zo dragen ook wij op een andere manier Jezus in ons: Hij leeft in ons. En wie Jezus in zich draagt, kan niet anders dan zoals Maria zich spoeden, er vaart achter zetten om naar de ander toe te gaan en hem of haar te laten delen in de vreugde om Jezus’ aanwezigheid.
En ook de laatste zin van dit evangelie is bijzonder: « Zalig zij die geloofd heeft dat tot vervulling zou gaan wat haar vanwege de Heer gezegd is ». Maria leert ons wat geloven is: vertrouwen dat tot vervulling komt wat God ons beloofd heeft in Jezus: een goede toekomst waarin de liefde het haalt. Moge het vertrouwen van Maria ons geloof verdiepen om ook ‘met spoed’ op weg te gaan naar wie ons nodig heeft.
Pastor Benno.
vrijdag 17 december 2021
Daar zijn de kerstfilms weer…
Pastor Gino
donderdag 16 december 2021
Geven en ontvangen
De kersttijd is wel bij uitstek een tijd van ‘geven en ontvangen’. Geschenken worden klaargezet onder de kerstboom. Het doet plezier om een cadeau te krijgen. Maar ontvangen gaat een stuk verder dan ‘krijgen’: het betekent ook dat je hart openstelt voor de gever.
Zo mogen wij ons met Kerstmis openstellen voor de Menswording van Gods Zoon. Een groter geschenk kunnen wij moeilijk ontvangen!
Vanuit dat ontvangen mogen wij ook geven, zoals de Wijzen uit het Oosten hun geschenken kwamen brengen. Goud, wierook en mirre: geloof, hoop en liefde!
Ze kregen zelf ook een geschenk: door de ontmoeting met het Kind werden ze nieuwe mensen. Hun leven kreeg een andere wending; zij keerden langs een andere weg naar hun land terug.
Moge het ook ons gegeven zijn!
Pastor Chris
woensdag 15 december 2021
Nieuwe variant
En zie nu. “Nieuwe variant” klinkt in onze dagen beangstigend, ronduit als een bedreiging. We hebben het immers over een nieuwe gestalte van een virus, die ons hele leven weer dreigt onderste boven te gooien. Ineens blijkt hoezeer “varia” klinkt als “grabbelton”, “rommeltje” zeg maar, of hoe “variété” – een allegaartje van spektakelstukken – de bijklank heeft van “oppervlakkigheid”. Was “rustige vastheid” nu een verwijt of juist een diepgaand compliment?
Wat als de Advent van mijzelf nu eens een nieuwe variant deed ontstaan? Eéntje met geduld, toegankelijk voor anderen, steeds meer open, niet zo betrokken op banale alledaagsheid, maar juist gedreven door een diepte, waarvoor we nog naar de woorden zoeken? Eigenlijk is het niet eens een variant, het is misschien gewoon de persoon, die ik altijd al was, maar nooit durfde zijn. En het beste: dit alles niet als antwoord op een moraliserend gebod, maar als een reactie op een diep verlangen omwille van een Kerstkind dat geboren wordt en mij appelleert. Zingen we niet “we werden nieuw” (of is het “echt?”) “geboren toen de mens Jezus kwam?” Dat zou pas een nieuwe variant zijn!
Tony, pastor
dinsdag 14 december 2021
Uitzien naar licht
Deze dagen gedenken we drie mensen die hebben uitgezien naar licht, drie heiligen, drie inspirerende adventsfiguren.
Gisteren, op 13 december, vierden we de gedachtenis van de heilige Lucia, een martelares uit de Romeinse tijd. Volgens haar levensbeschrijving werden haar ogen uitgestoken. Ze is dan ook de patrones van de blinden. In haar naam zit het Latijnse woord ‘lux’, licht. In de scandinavische landen wordt haar feestdag gevierd als een feest van het licht, de directe aanloop naar Kerstmis. Zij nodigt ons uit om te blijven geloven in het licht, ook als het donker is in ons leven en we het niet meer ‘zien zitten’.
Vandaag, 14 december, gedenken we de heilige Johannes van het Kruis. Hij leefde in de zestiende eeuw en was lid van de karmelietenorde. Hij heeft veel meegemaakt en werd zelfs gevangen gezet. Bij dat alles was hij een groot mysticus. We lezen zijn teksten nog steeds. Daarin heeft hij het o.a. over ‘de donkere nacht van de ziel’: hoe een mens doorheen donkere perioden in zijn leven toch kan groeien naar het licht, naar God. Hij leert ons vandaag dat de duisternis in ons leven ook een groeikans kan zijn.
En tevens gedenken we op deze dag de heilige Odilia. Zij is bij ons minder gekend, maar zij is patrones van de Elzas en wordt daar zeer vereerd, met name in de bedevaartplaats ‘Mont-Sainte-Odile’, waar talrijke bedevaarders bij haar relieken komen bidden, onder wie ook blinden en slechtzienden. Zij was de dochter van een hertog van de Elzas in de Merovingische tijd. Omdat ze blindgeboren was, werd ze door haar vader verstoten. Ze werd echter wonderbaarlijk genezen, bracht haar vader tot inkeer en bouwde de voorvaderlijke burcht om tot een klooster, waar ze een heilig leven leidde en veel goed deed. Zij spoort ons aan om ‘mensen van licht’ te zijn: mensen die licht brengen in deze wereld.
Dat het licht in ons mag blijven branden.
Pastor Benno.
maandag 13 december 2021
Ik voel me zo verdomd alleen
Het werd me nog duidelijker toen ik bezoek bracht aan een dame die op twee kamers woont. Ze was dolgelukkig dat ze me zag. Je bent deze week de eerste waar ik tegen spreek, zei ze mij. Dat kwam wel binnen. Ze praatte honderduit, ze was opgewekt en deed er alles aan opdat ik mij goed zou voelen. Er was geen speld tussen haar verhaal te krijgen. Haar zoon kwam elke week op bezoek, maar dat was ook de enige persoon in de week die langs kwam. Een geluk, zei ze, ik kan mij goed bezig houden met mijn brei- en haakwerkjes. Maar de gebroken stem liet horen dat ze het heel moeilijk had om zo veel alleen te zijn. Foute vrienden, verkeerde keuzes in het leven hebben ervoor gezorgd dat alle vroegere contacten verbroken waren. Het was alleen nog zij en haar zoon. Nu besefte ik ten volle wat het wilde zeggen 'niet verbonden zijn'. Het tegenovergestelde van verbondenheid is eenzaamheid.
Eenzaamheid is er niet niet enkel als je alleen op kamers woont. Ook in een grote menigte of op een familiefeest ken je je alleen voelen. Het kan ook in een volle kerk, eucharistie vieren en je eenzaam voelen... Als je je niet verbonden voelt met de gemeenschap, als je niet voelt dat je welkom bent, dan kan je je verdomd alleen voelen.
Zou het licht met Kerstmis straks niet nog meer schitteren als we weten dat wij zelf een lichtpuntje waren voor iemand die het heel hard nodig heeft?
Pastor Mariette
zaterdag 11 december 2021
Stilstaan bij het evangelie
‘Wat moeten we doen?’
Vorige zondag hoorden we de oproep van Johannes tot ommekeer, tot bekering.
In de zin die aan het evangelie van vandaag voorafgaat, zegt Johannes: “De bijl ligt al aan de wortel van de bomen; iedere boom die geen goede vruchten voortbrengt, wordt omgehakt en in het vuur gegooid.’ (Lc.3,9)
Als profeet laat Johannes er geen twijfel over bestaan: ommekeer is nodig! Nu! Vandaar de vraag van de mensen: “Wat moeten we doen?” Het antwoord van Johannes is niet om zich uit de wereld terug te trekken in de woestijn. Het is ook geen vaag, algemeen antwoord. Hij sluit aan bij het leven van de groep mensen die hem de vraag stellen en geeft concreet aan wat zij moeten doen. Tollenaars bijvoorbeeld moeten hun beroep niet opgeven maar moeten zich niet verrijken door meer te vragen dan voorzien. Een verrassend eenvoudig antwoord maar dat oproept tot solidariteit en verantwoordelijkheid. Actueler kan niet.
Pastor Chris
De advent is niet alleen een tijd
om je voor te bereiden op de komst van mijn Zoon- zegt God -het is ook een tijd om je hart open te stellenvoor arme en gekwetste mensen in je eigen omgeving.Durf solidair te zijn met henen ervaar hoe die solidariteit je leven rijker maakt.In kleine en eenvoudige mensenmet een warm hart en met handen vol liefdewil Ik geboren wordenom door hen de wereld een stukje mooier te makenen mijn droom van vredewerkelijkheid te laten worden - zegt God.
vrijdag 10 december 2021
Wees blij!
Pastor Gino
donderdag 9 december 2021
Winterdip
Letterlijk genomen vind ik dat inderdaad een groot voordeel. Wonende op de Hof ten Berglaan is thuiskomen voor mij altijd de ‘berg’ opgaan vanuit het ‘Woluwedal’.
Maar figuurlijk geldt dit zeker ook. Ik heb in deze dagen wel eens last van een winterdip. U misschien ook. Zeker wanneer het een donkere dag is kan dat wel eens gebeuren dat ik het minder zie zitten. vaak gaat het maar om kleine dingen: een hard woord; een ontmoeting die niet kan doorgaan wegens corona; een lastige taak waar ik tegenop zie en weinig energie voor heb, …
Nu blijkt een winterdip een tamelijk veel voorkomend verschijnsel te zijn en dat klinkt geruststellend. Een tijdje geleden stond er een artikel in de krant met als titel: ‘Winteren mag’! Ik heb het met aandacht gelezen.
En gelukkig is er de weg omhoog! Ook op die weg gaat het vaak om kleine dingen, om eenvoudige attenties van mensen, een onverwacht telefoontje, …
De adventstijd is zo’n weg omhoog! Een weg naar het Licht dat met Kerstmis geboren wordt!
Vorige zondag kwamen we met de kinderen van het eerste catechesejaar samen rond het Godly Play-verhaal ‘De cirkel van het kerkelijk jaar’. Als verteller trof mij zeker dit stukje uit het verhaal: ‘ Nu zijn de dagen echt kort. Het wordt al vroeg donker. Het lijkt alsof het licht helemaal gaat verdwijnen. Precies op dat moment, wanneer er een einde aan het licht schijnt te komen, begint de advent. Het jaar eindigt en het begint opnieuw. Het is tijd om ons klaar te maken voor het mysterie van kerstmis.’
Pastor Chris
woensdag 8 december 2021
Lichtpunt
Vorige week gebeurde het dat ik naar huis fietste na een bezoek en een zeldzame zonnestraal een gaatje door de wolken vond en zich zomaar zonder gène op mijn gezicht neerzette. Een lichtpunt! Ik hoorde het mezelf zeggen (ik was die dag al twee keer nat geregend…). Het woord leek wel voor de gelegenheid gemaakt te zijn! Een vers uit psalm 130 kwam mij voor de geest: “Meer dan wachters naar de ochtend, hunkert Israël naar Hem”. Hoe raak staat het daar toch geschreven: ik zie die wachters daar al staan, hunkerend kijkend naar het oosten!
Het is niet moeilijk om het duister van onze dagen te beleven als een beeldspraak, als een allegorie voor alles wat we vandaag in de samenleving meemaken. Meer dan één virus lijkt ons te bedreigen en onze bewegingsruimte te beknotten. We moeten het ondergaan, kunnen hooguit wachten tot het voorbij gaat, terwijl de tijd maar langzaam verder kruipt.
En toch zijn we niet zonder hoop. Het is ons vaccin tegen moedeloosheid. Want juist in deze donkere dagen is het Advent en komt er elke week wat licht bij – we zitten al aan twee kaarsen… Is het niet dit wat ons weerbaar maakt? Onze hoop... Van een lichtpunt gesproken!
Tony, pastor.
© Pixabay |
dinsdag 7 december 2021
Ambrosius
“Kom tot ons, de wereld wacht,
Heiland kom in onze nacht.
Licht dat in de nacht begint,
Kind van God, Maria’s kind.”
Pastor Benno.
maandag 6 december 2021
Blijf jij verder hollen?
De vraag die ik mezelf vandaag stel is: "Kan je God graag zien en je naaste graag zien als je jezelf niet graag ziet?" Hoeveel mensen liggen niet in de knoop met zichzelf? Zijn niet content met wie ze zijn of wat ze bereikt hebben in het leven? Of voelen zich mislukt in hun relatie of als ouder,... Als je in die spiraal blijft zitten dan heb je geen oog voor de noden van de anderen, dan kan je niet voelen dat God jou graag ziet. Daarom klinkt de oproep ook om onszelf graag te zien. Onszelf aanvaarden zoals we zijn. Te leren leven met de mogelijkheden die we hebben.
In één van de evangelies van de voorbije week lazen we hoe Jezus compassie kreeg met de mensen die van ver gekomen waren, naar een afgelegen plaats om naar Hem te luisteren. Hij gaf de opdracht dat ze zouden gaan zitten om wat uit te rusten. Jezus zocht ook een oplossing om aan eten te geraken, anders zouden ze op de terugweg kunnen bezwijken. Met andere woorden Jezus bekommert zich om het welzijn van de mens. Ook hijzelf trok zich dikwijls terug, de berg op, naar een eenzame plaats om te bidden. Om contact te houden met Zijn vader.
Als we er willen staan in het leven, moeten we onszelf verzorgen, onze contacten verzorgen, ons contact met God verzorgen. Is dat niet wat we kunnen verstaan onder 'waakzaam" zijn? Alleen als we de tijd maken om ons klaar te maken, zijn we gereed om het Kerstekind te ontvangen.
Pastor Mariette
zaterdag 4 december 2021
Stilstaan bij het evangelie
‘Heel de mensheid ziet Gods redding'
Lucas begint zijn evangelie met een overzicht van de belangrijke machthebbers en religieuze leiders uit Jezus’ tijd. Als oud-leerkracht geschiedenis kan ik daar in komen. Je kent op die manier beter de context van tijd en plaats. Maar zij zijn niet de centrale figuren in dit evangelie. De centrale figuur is Johannes de Doper, de geroepene uit de woestijn. Profeten zijn adventsfiguren bij uitstek.
In dit stukje evangelie ontmoeten wij er twee: Johannes de Doper en Jesaja. Een profeet houdt zijn blik op de toekomst gericht, houdt de verwachting levend. Johannes de Doper roept op tot een ‘doop van bekering. Bekering betekent niet dat we ons moeten terugtrekken in de woestijn om te blijven stilstaan bij onze eigen kleinheid en zwakheid. Bekering betekent dat we ‘daadwerkelijk meewerken aan Gods droom van een wereld waar iedere mens tot zijn recht komt.
Dan ‘zullen alle mensen de redding zien die van God komt. (Lc.3, 6)
Pastor Chris
In de drukte van deze dagen voor Kerstmis,
raak ik uw spoor wel eens kwijt, God.
Daarom wil ik U vragen
dat Gij mij een woestijn van stilte aanwijst
waar ik uw Woord klaar en duidelijk kan horen
en waar ik me opnieuw gezonden weet
om bergen van ongelijkheid tot op de grond af te graven
en bochtige wegen van onrecht recht te maken.
Laat mij geloven
dat Gij ook in mij Mens wilt worden
en dat daarin mijn bevrijding ligt.
Erwin Roosen
Johannes De Doper, icoon uit Syrië, 18e eeuw © Wikimedia commons |
vrijdag 3 december 2021
Het ga je goed, Angela!
Pastor Gino.
donderdag 2 december 2021
Nieuwe stoelen
Dat was zeker het geval deze voormiddag in de kerk van de Heilige Familie (Sint-Lambrechts-Woluwe). De nieuwe stoelen voor de kerk werden geleverd! Tot nu toe stonden er nog bidstoelen, lager dan een gewone stoel en dus niet gemakkelijk om lang op te zitten. Zeker niet voor de wat ouderen onder de kerkgangers. Of voor mensen met rugpijn.
Maar vandaag kwam daar verandering in. Toen ik naar de kerk reed om een handje (of stoeltje) toe te steken, kon ik niet naast de vernieuwing kijken. Vlak bij de kerk stopte ik om een oudere dame met een oude kerkstoel te laten oversteken. Het trof me! Ook bij de kerk zelf kwamen enkele mensen wat oude stoelen ophalen. Interesse? Eén adres: Heilige Familieplein 7!
Maar wat me het meest trof was de drukte in de kerk zelf: mensen uit de drie gemeenschappen die samenwerkten om de nieuwe stoelen uit te pakken, het plastiek ervan te verwijderen, de nieuwe stoelen een plaats te geven volgens de vereiste afstanden wegens de coronamaatregelen. Gesprekken in het Nederlands, Frans en Arabisch (van de Syrisch-Katholieke gemeenschap) klonken er: de verscheidenheid van de Kerk in Brussel in een notendop.
Een hartverwarmende voormiddag was het waarin we mochten ervaren wat het betekent samen christengemeenschap te vormen.
Pastor Chris
woensdag 1 december 2021
Nog vijf keer slapen...
Toch is het echte Kerstfeest nog iets heel anders. Het gaat niet in de eerste plaats om iets te vieren dat in het verleden plaatsvond. God wordt mens. Het gebeurt opnieuw. Het speelt zich af in de heel nabije toekomst, misschien wel in het heden, in mijn eigen leven. God komt mij tegemoet en raakt mij aan. Het voelt een beetje als een vriend, die ik onheus had behandeld, die afstand had genomen en waarvan nu gezegd wordt dat hij op het punt staat om terug te komen.
Het klopt wel dat het goed is om daarnaar af te tellen. Maar dan toch niet op de Sinterklaaswijze of zoals op oudejaar (Tien... negen... acht...), doch veeleer ingetogen en zelfs biddend. De Advent telt immers inderdaad af en riep ons vorige zondag nog op om waakzaam te zijn, alert, om innerlijk klaar te zijn als het zover is...
Hoe kwetsbaar is het en hoe fragiel. En daarom ook zo mooi.
Tony, pastor
dinsdag 30 november 2021
Andreas
Als evangelie van dit feest lezen we Matteüs 4,18-22: hoe Jezus de twee broers Petrus en Andreas roept. Ze waren vissers en wierpen juist hun netten uit in het meer van Galilea. Jezus komt voorbij en zegt hen: “Komt, volgt Mij; Ik zal u vissers van mensen maken.” Het zinnetje dat daarop volgt treft mij altijd weer; “Terstond lieten zij hun netten in de steek en volgden Hem”. De oproep van Jezus moet hen zo geraakt hebben, dat ze onmiddellijk hun werk achterlieten en met Jezus meegingen. Dit evangelie kan ons de vraag doen stellen: hoe volg ik Jezus in mijn dagelijks leven? Allicht hoeven wij ons werk niet in de steek te laten, maar we kunnen wel iets leren van de ‘onmiddellijkheid’ waarmee Petrus en Andreas op Jezus’ uitnodiging ingaan. Advent is ook: klaarstaan om Jezus in je leven binnen te laten. En we kunnen bidden: ‘Heer Jezus, jij roept mij altijd weer, ook in mijn dagelijkse bezigheden. Help me om jouw stem te herkennen en terstond met je mee te gaan naar wie mij nodig heeft’.
Pastor Benno
De kruisiging van Andreas (Boekarest, Roemenië © Pixabay |
maandag 29 november 2021
Stilvallen... (willen of niet).
De presentatie die vandaag af moet, de oplevering die het einde van de week moet gebeuren, de coaching van je nieuwe collega,... Honderd en één taken die op jou liggen te wachten, kunnen plots niet meer, want je aandacht gaat naar iets essentiëler, naar diegene die jouw leven zin geeft, waarvoor je leeft. Quarantaine zet je met je twee voetjes op de grond. Plots ontdek je weer waar het werkelijk om gaat, wat er werkelijk toe doet.
Is de advent dat ook niet een beetje? Al is het hier niet opgelegd, maar omdat je er voor kiest, uit vrije wil. Stilvallen om te ontdekken waar het werkelijk om gaat, wat er werkelijk toe doet. Dat stilvallen gebeurt niet vanzelfsprekend. Net als bij de quarantaine, is er de weerstand bij het loslaten, de schrik voor het onbekende. Wat zal het resultaat zijn van de test bij de andere kinderen, bij onszelf / Kan ik het opbrengen om tijd te geven aan God? Of is de roep van de maatschappij sterker? Zal ik dat wel kunnen? Zal ik mezelf niet verliezen?
Ondertussen zijn de tests bekend: de drie kinderen zijn positief getest, vader en moeder zijn negatief. Gedurende het wachten op de resultaten is er thuis een nieuwe drive gevonden. We geven extra aandacht aan de kinderen, omdat we ze zo graag zien, omdat we ze graag gelukkig zien.
Is het niet de datgene wat onze drijfveer is tijdens deze advent? Tijd maken voor God, omdat we God zo graag zien, omdat Hij ons graag ziet, omdat Hij ons gelukkig wil zien.
Pastor Mariette
zaterdag 27 november 2021
Even stilstaan bij het evangelie
Met de advent begint een nieuw liturgisch jaar. We zijn nu aanbeland in het zogenaamde C-jaar. Vanaf nu worden de evangelielezingen op zondag voornamelijk genomen uit het Lucasevangelie. En op deze eerste zondag van de advent horen we over de ‘dag van de Heer’ aan het einde der tijden. De advent is immers niet alleen een voorbereidingstijd op Kerstmis. Het herdenken van de komst van Jezus in de wereld, zoveel eeuwen geleden, roept ook Zijn wederkomst in heerlijkheid op, wanneer Hij zal wederkeren «om te oordelen levenden en doden», zoals we plechtig in de geloofsbelijdenis zeggen. Advent en Kerstmis vieren is niet alleen terugkijken naar de geboorte van de Heer, het is ook vooruitkijken naar de toekomst. God is in Jezus naar ons toegekomen om ons te richten op Zijn ‘goede toekomst’.
Onrustwekkende gebeurtenissen in onze wereld hoeven ons geen schrik aan te jagen: «Wanneer zich dit alles begint te voltrekken, richt u dan op en heft uw hoofden omhoog, want uw verlossing komt nabij». Wij christenen mogen leven ‘met opgeheven hoofd’: ondanks zoveel ontmoedigend nieuws, geloven wij dat God het laatste woord heeft. Maar we worden wel opgeroepen om wakker en bewust te leven, gericht op Gods toekomst die eens zal doorbreken: «Zorgt er voor dat uw geest niet afgestompt raakt door een roes van dronkenschap en de zorgen van het leven». Moge het vieren van advent en Kerstmis van ons toekomstgerichte mensen maken, die doorheen alle wederwaardigheden blijven geloven in de overwinning van het goede, die met Jezus’ komst in de wereld een aanvang heeft gekregen en die bij zijn wederkeer tot voltooiing zal worden gebracht. En bidden we in deze adventstijd om inzicht en om de genade dat ons leven zó mag zijn dat wij mogen «stand houden voor het aangezicht van de Mensenzoon».
Pastor Benno.
vrijdag 26 november 2021
‘Black Friarday’
Pastor Gino
donderdag 25 november 2021
Het oog wil ook wat
Maar in dit stukje verwijst het vooreerst letterlijk naar mijn linkeroog. Mijn oog en mijn oogarts waren het roerend eens dat een cataractoperatie nodig waren. Daar kon ik moeilijk tegenop. Dus vertrok ik vorige woensdag om 6 uur richting Deltaziekenhuis in Oudergem waar ik om 7 uur moest zijn. In het donker ziet alles er toch anders uit, ongekender in elk geval. Om toch niet verkeerd te lopen sprak ik een jonge dame aan die ook uit de metro kwam. Tot mijn verbazing antwoordde zij op mijn vraag: “Kom maar gerust met mij mee, ik werk sinds maandag in het ziekenhuis.”
Aangezien mijn oogarts zelf de operatie uitvoerde en ik het acht jaar geleden als eens meegemaakt had voor mijn rechteroog, had ik er alle vertrouwen in dat alles goed zou verlopen. Dat was ook zo.
En nog voor 10 uur mocht ik al terug naar huis. De oorspronkelijke idee om met de metro terug huiswaarts te keren, was buiten mijn oog gerekend. Van een helder zicht was niet echt sprake.
Tot mijn grote vreugde zag ik bij het verlaten van het ziekenhuis, een taxi staan. De vriendelijke en voorzichtige chauffeur bracht mijn veilig thuis. ‘Het oog wil ook wat’: die verdere dag vooral rust en op tijd en stond twee druppels. Het wazig zicht verdween langzaam aan en werd een helderder zicht met levendige kleuren en een scherper zicht.
“Zie je het weer meer zitten?”, vroeg iemand. “Ja’, want beter kunnen zien, letterlijk maar ook figuurlijk waar het op aankomt, daar kan je alleen maar dankbaar om zijn.
Pastor Chris
woensdag 24 november 2021
Zij komt
Als jonge student voelde ik mij toen nog zeer oncomfortabel met vragen, waarvan het antwoord niet in de cursus stond. De gure kou van die dagen was al erg genoeg. Over een nieuwe covid opstoot, een boostervaccin campagne of zelfs maar een pasjesmaatschappij kon het alleszins niet gaan, want corona was toen nog niet uitgevonden. Er moest alleszins 'gewacht' worden - dus niet zoals met die pakjesdiensten van vandaag - want de komst werd aangekondigd, maar was er nog niet.
In een milde bui gaf de prof een tijdje later zelf de ontknoping van het mysterie. Hij sprak over "een feministische prik" in de dagen vóór 6 december, waarin ieder kind de mond vol had van "Hij komt!"
Nu is het zo dat je nooit zomaar de antwoorden moet aanvaarden, zelfs niet als ze van een professor komen, ook niet in de filosofie en men kan zich dus de vraag stellen of hij wel gelijk had, al vond ik zijn antwoord zeker sympathiek. Zo ligt de genoemde datum minder dan drie weken voor het grote feest van het Licht in de nacht en start ook nu zondag de Advent. Misschien ging "Zij komt!" wel over Gods menslievendheid, die in die nacht verscheen. Ik wil u alleszins een zalige Advent toewensen!
Tony, pastor
dinsdag 23 november 2021
Sint-Cecilia
Zo werd in de kerk van Stokkel de eucharistie van vorige zondag, het feest van Christus-Koning, opgeluisterd door het parochiale Sint-Ceciliakoor. Dit gebeurde echter voor de laatste keer. Want omwille van de leeftijd van de zangers en natuurlijk ook omwille van de hele Covid-situatie, hebben de koorleden beslist om de activiteiten van het koor stop te zetten. Met spijt in het hart, maar met alle begrip en heel veel dankbaarheid, aanvaarden we deze beslissing.
Maar het is wel een historisch gebeuren in de geschiedenis van de parochie van Stokkel. Want de eerste verwijzingen naar het Sint-Ceciliakoor in de verslagen van de kerkfabriek dateren van 1879. Dit jaar bestond het koor dus minstens 142 jaar… Gedurende al die jaren luisterde het koor de vieringen in Stokkel op, eerst in de oude kerk en daarna in de huidige kerk, zondag na zondag en op de feestdagen met nog meer luister. Maar ze zongen ook in de twee processies die elk jaar uitgingen en namen ook deel aan andere activiteiten: kerstconcerten, concerten van de Koninklijke Muziekmaatschappij, de Vlaamse kermissen ten bate van de nieuwe kerk enz. En natuurlijk deden ze samen ook wel eens een uitstap of een reis en werden de wekelijkse repetities regelmatig besloten met een gezellig samenzijn rond een pintje… Want van zingen krijg je dorst en gezelligheid hoort erbij in Stokkel.
In de eucharistie van vorige zondag hebben we dankgezegd voor al die mensen die gedurende 142 jaar of meer zich ter ere Gods hebben ingezet voor de zang in de liturgie.
En toch, zoals onze dirigente Marita zei in haar speech tijdens het banket: de stem van het Sint-Ceciliakoor blijft verder klinken. Want de klok die het uur slaat boven de kerk van Stokkel heet ‘Cecilia’. Ze kreeg deze naam omdat ze werd aangekocht met geld dat bijeengebracht was door de leden en sympathisanten van het koor. Ze werd gezegend op 13 juni 1971. Dankzij Cecilia horen we in Stokkel hoe laat het is: tijd om aan God te denken. Door haar klank roept het Sint-Ceciliakoor ons nog steeds op: zingt voor de Heer een nieuw gezang! Met je stem, met je hart, met je leven…
zondag 21 november 2021
Vergezicht
Als het vergezicht, het perspectief je ontnomen wordt ga je soms door een moeilijke tijd. Ieder van ons kan zich zo'n tijd allicht herinneren. Het is goed te beseffen dat het oude niet meer terug komt, dan pas kan je het nieuwe herkennen.
Dit brengt mij bij een van mijn lievelingsliederen.
Blijf niet staren op wat vroeger was,
sta niet stil bij het verleden.
Zie, zegt Hij,
'k ga iets nieuw beginnen,
het is al begonnen
merk je het niet.
Ik wens je toe dat ook jij het nieuwe mag blijven zien.
Pastor Mariette
zaterdag 20 november 2021
Even stilstaan bij het evangelie
Op het hoogfeest van Christus-Koning lezen we dit B-jaar een stukje uit het Lijdensverhaal volgens Johannes : de ondervraging van Jezus door Pilatus, voordat Jezus ter dood veroordeeld wordt. « Zijt gij de koning der Joden ? » vraagt Pilatus aan Jezus. Hij wil weten of Jezus een gevaar voor hem betekent. Als Jezus een volksmenner zou zijn, zich als koning zou uitroepen en het volk in opstand brengen, moest Pilatus als Romeins landvoogd natuurlijk ingrijpen. « Mijn koningschap is niet van deze wereld » antwoordt Jezus. Het koningschap – het leiderschap – van Jezus is niet zoals het leiderschap van machthebbers en volksmenners die wij kennen. « Hiertoe werd Ik geboren en hiertoe ben Ik in de wereld gekomen : om getuigenis af te leggen van de waarheid » verklaart Jezus. Zijn koningschap – zijn leiderschap- heeft te maken met ‘waarheid, met de diepste werkelijkheid. Jezus is degene die ons leidt naar de waarheid. Hij brengt ons bij de diepste werkelijkheid : de liefde van God die ons bestaan draagt en die onze oorsprong en onze bestemming is.
« Al wie uit de waarheid is, luistert naar mijn stem ». Wie eerlijk op zoek is naar de diepste werkelijkheid, staat open voor Jezus en zijn boodschap.
Pastor Benno.