Pastor Gino
vrijdag 30 september 2022
Ge ziet er nog goed uit!
Pastor Gino
donderdag 29 september 2022
‘Laat je maar doen!’
Dinsdag had ik een eerste afspraak bij de kinesist. Een peesontsteking blijkt een hardnekkig volhouden en dagelijks wandelen een onvoldoende oplossing voor het probleem. Ik was er vroeger al geweest en werd er opnieuw vriendelijk onthaald. Bij de oefeningen zei de kinesist mij: ‘Laat je maar doen!’. En hij voegde er onmiddellijk aan toe: ‘Dat is wel niet gemakkelijk, hé.’ Ik kon dat alleen maar beamen. ‘Je laten doen’ gaat in tegen wat ons al als kind geleerd wordt. Je neemt het heft best in eigen handen. Het vergt vertrouwen om het te kunnen doen. Groot vertrouwen vaak!
Eigenlijk is dat toch ook waartoe we worden opgeroepen als gelovige: ons laten raken door God, ons laten leiden door Jezus’ manier van leven! Dan wordt het mogelijk om te bouwen aan een wereld van rechtvaardigheid en vrede, zoals in het lied: Uw hand in mijn hand, allen zult Gij leiden. Uw woord in mijn woord: allen zult Gij troosten. Uw liefde in mijn hart: alles wordt nieuw.
Pastor Chris
woensdag 28 september 2022
Waar heb ik mijn portefeuille nu weer gelegd...?
Toen ik wat later de omgeving weer verliet, de nieuwe prik in de arm, sprak iemand mij aan - ik vermoed dat hij daar had geslapen - met de vraag wat er binnen te doen was. "Daar geven ze covid vaccins", zei ik. De man keek mij onderzoekend aan en vroeg toen of ze daar ook papieren gaven. Ik ontkende en zei opnieuw dat het daar om covidvaccins ging. Hij vroeg me of ik er echt zeker van was dat er geen papieren werden gegeven. Daar was ik zeker van. Dus echt geen papieren vroeg hij een derde keer, en daar eindigde het gesprek. Ik moet zeggen dat ik erdoor aangedaan was; ik heb eigenlijk amper een idee van de strijd tegen uitzichtloosheid en wanhoop - waar deze man van getuigde - die kenmerkend moet zijn voor de velen die dagelijks staan aan te schuiven om 'papieren' te krijgen. Ik vroeg me nog af of ik er zelf wel bij stilsta hoe kostbaar de documenten in mijn portefeuille zijn, die ik nochtans zo vaak achteloos laat slingeren...
Kardinaal De Kesel was vorig weekend in onze pastorale eenheid. zie hier Hij bezocht een gezin dat een Oekraïense vluchteling opvangt. Zijn komst herinnert er mij aan hoezeer wij voor elkaar tot thuis kunnen zijn.
Tony, pastor.
dinsdag 27 september 2022
Zorgen over de toekomst
Pastor Benno.
maandag 26 september 2022
Heb jij al popcorn gegeten op zaterdag morgen?
Het Rijk van God kun je vergelijken met een mosterdzaadje, dat iemand op zijn akker zaaide. Zo’n mosterdzaadje is het kleinste van alle zaden, maar als het opgeschoten is, is het groter dan de struiken. Het wordt een boom, waar de vogels in zijn takken hun nest komen maken.’
Het was deugddoend om het te horen vertellen in de verschillende talen. Ikzelf heb het gehoord in het Zuid-Afrikaans. Het was een rijke ervaring om te zien hoe ze zo veraf ook hetzelfde verhaal vertellen en Godly Play ook daar zoveel mensen bij elkaar brengt om naar Gods Woord te luisteren. Het doet deugd te weten dat overal ter wereld zoveel kleine zaadjes gezaaid worden die kunnen opgroeien tot een grote boom waar vogels hun nesten in kunnen bouwen.
Veiligheid, een thuis, een toekomst,... het koninkrijk van God. Is dat niet de plaats waar we allemaal naar op zoek zijn? Als we nare dingen om ons heen zien gebeuren mogen we de moed niet verliezen. Beetje bij beetje groeit de boom. Beetje bij beetje wordt er gebouwd aan veiligheid, een thuis, een toekomst voor iedereen.
Help jij mee zaaien? Dan bouw ook jij mee aan het Rijk van God. Dan vinden meer mensen de weg naar een plaats waar het goed is om te wonen.
Pastor Mariette
Het aantal vogeltjes vermeerderde dag na dag. In hun vleugels zaten wensen. Op het einde kreeg eenieder zo'n vogeltje (wens) mee naar huis. © Godly Play Vlaanderen |
zaterdag 24 september 2022
Stilstaan bij het evangelie
Deze zondag lezen we het evangelie van ‘Lazarus en de onbarmhartige rijke’. Deze rijke man heeft geen naam in de tekst. De arme bedelaar heeft wel een naam: Lazarus. Hij is persoonlijk gekend en bemind door God. Hij heeft betekenis voor God. Zelfs zijn naam heeft een betekenis en een boodschap: Lazarus, Eleazar, ‘God helpt’. God laat de armen niet in de steek.
De rijke heeft geen naam en dus geen betekenis. Zijn rijkdom en zijn leven betekenen niets. Door zijn levenswijze heeft hij zich afgesloten voor God.
Dit evangelie roept ons op om de juiste keuzen te maken in het leven: om te kiezen voor wie God kiest. Wij spreken ook wel over de ‘naamlozen’, over de mensen zonder betekenis. Dit verhaal leert ons dat zij juist wel een naam hebben bij God en dus betekenis hebben voor God. En de ‘grote naam’ die mensen krijgen in onze wereld, betekent blijkbaar niets voor God.
Ook aan onze poort liggen er armen met een naam. Ze lopen rond in onze straten. Ze liggen soms letterlijk aan onze deur. We kunnen niet doen alsof ze er niet zijn. Ze hebben een naam. We worden opgeroepen om die naam te kennen. We worden uitgenodigd tot barmhartigheid. Niet alleen met geld, maar ook in onze maatschappelijke houding en politieke keuzen.
« Als ze naar Mozes en de profeten niet luisteren, zullen ze zich ook niet laten overreden als er iemand uit de doden opstaat ». Zo besluit dit evangelie. Wij luisteren elke zondag naar Mozes en de profeten. Wij vieren elke zondag dat er Iemand uit de doden is opgestaan. Moge Hij ons doen inzien hoe we de juiste keuzen kunnen maken en kiezen voor wie God kiest. Moge Hij ook onze naam kennen.
Pastor Benno.
Lazarus bedelt aan de deur van de rijke man (anoniem werk uit 1554) © Wikimedia commons |
vrijdag 23 september 2022
We kunnen er niet meer onderuit…
Pastor Gino
Harvest Moon |
donderdag 22 september 2022
Koploper?
Meestal doorblader ik de sportpagina’s in de krant gewoon maar even. Kwestie van toch een beetje te weten wat er zoal gaande is. Bij het wielrennen valt mij altijd op dat een koploper het soms alleen afkan om te winnen maar meestal maar zo sterk is als zijn ploeg is. Zeker in een ronde moet je kunnen rekenen op je ploeg. En anderzijds moet je het vertrouwen van je ploeg krijgen.
Als iedereen in een ploeg koploper wil zijn lukt het niet, evenmin als er alleen maar volgers zijn. Misschien is dat ook wel wat zo in de kerk. Jezus sprak eenvoudige mensen aan met de woorden: ‘Kom en volg Mij!’ En ze deden het, zonder te weten waarheen de tocht hen zou leiden. Of wat die van hen zou vergen. Ze volgden Jezus: met vallen en opstaan, soms met een klein geloof. Soms dachten ze zelfs: ik hou het voor bekeken. Dit gaat mijn krachten te boven. En toch hielden ze vol, zoals Petrus. Zo werd hij ‘een koploper’, een bezieler van mensen. Vandaag en alle dagen klinkt ook Jezus’ woord: ‘Kom en volg Mij!’
Pastor Chris
© Pixabay |
woensdag 21 september 2022
Compound in Argentinië
Ik schrik daarvan. De mensen in kwestie blijken helemaal niet uitzonderlijk rijk te zijn. Het zijn eerder 'mensen zoals wij'. Maar er is zoveel criminaliteit dat er geen andere wijze van (over-)leven is, tenzij door zich op te sluiten in zo'n compound. Ik moet terugdenken aan de speelfilm "Man on fire", die over dat thema gaat. Het blijkt toch te bestaan en het blijkt voor de betrokkenen een alledaagse werkelijkheid te zijn.
Ik liep aansluitend in de richting van het Noordstation, voorbij het Rogierplein. Het was avond. Ik moest eraan denken dat ik die omgeving vroeger heb gekend als zeer groezelig, terwijl er momenteel niet echt onveiligheidsgevoel is. Natuurlijk hebben wij hier ook onze problemen, maar eigenlijk verloopt ons leven toch bijzonder comfortabel... Moet je nu echt aan de andere kant van de wereld het contrast zien om dat te beseffen?
Tony, pastor.
dinsdag 20 september 2022
Verlangen
Zovele mensen hebben in de dagen vóór de uitvaart uren en uren aangeschoven om haar lichaam te groeten. Zovelen kwamen van heinde en ver om op één of andere manier de uitvaart bij te wonen. Zovelen hebben alles gevolgd via de media. Ik moest ook terugdenken aan de dagen van het sterven en de uitvaart van paus Johannes Paulus II en aan de gebeurtenissen rond het sterven en de begrafenis van koning Boudewijn.
Wat is het toch dat mensen beweegt op zo’n momenten? Het heeft uiteraard te maken met de mechanismen van massa-psychologie. En met het feit dat mensen getuigen willen zijn van een historische gebeurtenis: “ik was er toen ook bij…”. En ook het onderliggend verlangen naar geborgenheid in verbondenheid, saamhorigheid en eenheid speelt waarschijnlijk mee.
Maar toch: waarom zijn we zo getroffen als er iemand sterft in wie we trouw en dienstbaarheid belichaamd zien? Zou het niet kunnen zijn omdat we allemaal diep in ons het verlangen hebben naar trouw en betrouwbaarheid, naar echtheid en oprechtheid, naar gerechtigheid en waarheid? En misschien zelfs naar de bron van dat alles: dé Trouw, dé Waarheid, dé Liefde…
Het doet me denken aan de woorden van de heilige Augustinus in zijn ‘Belijdenissen’: “fecisti nos ad Te et inquietum cor nostrum donec requiescat in Te”, “Gij hebt ons zo gemaakt, God, dat wij op U gericht zijn; en onrustig is ons hart totdat het rust vindt in U”.
Pastor Benno.
zaterdag 17 september 2022
Stilstaan bij het evangelie
Het evangelie van deze zondag begint met de parabel van de ‘onrechtvaardige rentmeester’. Een rentmeester is iemand die als taak heeft de eigendommen van iemand anders te beheren en die te doen opbrengen. De onrechtvaardige rentmeester in het evangelie wordt ontslagen omdat hij het bezit van een rijk man heeft verkwist. Vermits er in die tijd geen werkloosheidsuitkering bestond, vermindert de rentmeester nog vlug ‘en stoemelings’ de schulden van enkele mensen die bij zijn baas in het krijt staan. Hij hoopt dat ze hem later zullen helpen, als hij geen inkomen meer zal hebben. Ze hebben er immers alle baat bij dat hij daarover niet rept aan de rijke man. « De heer prees het in de onrechtvaardige rentmeester dat hij met overleg had gehandeld », zo besluit deze parabel.
We begrijpen de boodschap: ook wij zijn rentmeesters. Ook wij worden opgeroepen om ‘met overleg te handelen’. Wij hebben deze wereld met al wat erop is ook ‘in beheer’ gekregen. Aan ons is het om er mee zorg voor te dragen dat alles goed en eerlijk loopt: de verhoudingen tussen volken en mensen, het beheer van grondstoffen, de economie, het klimaat,… Maar we hebben ook ons eigen leven ‘in beheer’ gekregen, met de kansen en talenten die ons gegeven zijn, met de mensen die ons zijn toevertrouwd.
De Heer verwacht van ons dat wij ‘rechtvaardige rentmeesters’ zijn: mensen die zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid in de wereld en in hun eigen leven, mensen die ook in het kleine betrouwbaar zijn, mensen die durven kiezen voor God en het goede.
Zondag na zondag wil Jezus ons daarin bemoedigen en inspireren en ons daarvoor de nodige kracht en onderscheiding geven. Laten we ervoor openstaan.
Pastor Benno.
vrijdag 16 september 2022
Pomp and Circumstance
Pastor Gino
donderdag 15 september 2022
Ik ben er even niet
En dan stond er verder te lezen: ‘Moeten we dat kennen voor de toets?’ Dat soort berichtjes om kwart over elf ’s avonds, ouders die boos zijn omdat er niet snel wordt geantwoord of leerkrachten die nog laat communiceren over een extra taak. Er heerst veel digitale stress en frustratie bij leerlingen, leerkrachten, ouders en directies.’ (Standaard 14/09/2022)
Hoe herkenbaar! Zeker in de laatste jaren dat ik lesgaf. ‘Smartschool’ deed zijn intrede op school. ‘Bereikbaarheid’ werd een sleutelwoord. En in examentijd, als de stress hoogtepunten bereikte, werd dat een heel rekbaar begrip. En niet alleen bij leerlingen, ook wij, leerkrachten, ontsnapten er niet aan. Alle punten moesten ingevoerd worden op Smartschool. Kunt u zich de paniek voorstellen wanneer de server het liet afweten?
‘Deconnectie’: hebben we daar niet allemaal nood aan? ‘Rust roest’, zeggen ze. Wat dan met te weinig rust? Ik zou zeggen: ‘Laten we maar af en toe deconnecteren!’ Ook Jezus ging af en toe een berg op om tot rust te komen in verbondenheid met zijn Vader. En Hij spoorde zijn leerlingen aan hetzelfde te doen.
Pastor Chris
woensdag 14 september 2022
The queen
(Humor mocht blijkbaar wel. Zelf vond ik the afternoon tea met beertje paddington het einde. De grimas van het beertje als hij - spoiler alert - de boterham uit de handtas ziet komen of het subtiele 'oh' van de koningin, amper meer dan een zuchtje... Eeuwigheidswaarde welhaast!)
Tegelijk zie je dan de Britse politiek - een premier die gaat en een andere die komt. Wat een contrast. Degene die ging had niet de beste reputatie en werd wel eens beschreven als een schreeuwer, een opportunist, een ego, een alfa mannetje, met een populistisch kantje. Wat een contrast! Daarnaast bekeken, doet the queen mij denken aan Jesaja 42 "Zie hier mijn dienstknecht, die Ik ondersteun; mijn uitverkorene, die Mij welgevallig is. ... Hij roept niet en schreeuwt niet, hij laat zijn stem niet horen op straat." Zou het dat zijn waarom zij geliefd was? Zou de publieke opinie het verschil aanvoelen - en waarderen - tussen het schreeuwerige en datgene wat diepgang heeft?
Tony, pastor.
dinsdag 13 september 2022
Zot van Dimpna
Het verhaal van Dimpna wordt natuurlijk beschreven in haar ‘vita’, haar heiligenleven. Het werd ook uitgebeeld op schilderijen. Zo heeft Goossen Van der Weyden – kleinzoon van Rogier – in 1505 een prachtig altaarstuk gemaakt met acht taferelen uit het leven van Dimpna, voor de abdijkerk van Tongerlo, niet ver van Geel. Na een aantal omzwervingen sinds de Franse revolutie werd dit monumentale werk aangekocht door de Vlaamse ‘Phoebus Foundation’ en gerestaureerd. Het is nu te zien in een interessante tentoonstelling in de Sint-Dimnakerk in Geel, onder het motto: ‘zot van Dimpna’. Het verhaal van een sterke vrouw die ons aanspoort om niet toe te geven aan de waanzin van geweld in al zijn vormen en ons inspireert om aandacht te hebben voor de zwakken en eenvoudigen in ons midden.
Pastor Benno.
Het terugvinden van de sarcofagen van Dimpna en Gerebernus in Geel. Eén van de taferelen van het altaarstuk van Goossen Van der Weyden © Phoebus Foundation |
maandag 12 september 2022
Waar het hart van vol is...
Het voorbije jaar heb ik iemand leren kennen met een hart dat overloopt. En haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Griet is een tiental jaar ouder dan ikzelf, ze heeft zoveel uitstraling en toont zo'n nabijheid, een schat van een mens ! Zij is ook één van de trekkers die het Europese Godly Play congres in goede banen leidt. Nee, geen trekker die op de barricade staat, maar een stille werker die kan tonen hoe gelukkig ze is met wat ze al heeft kunnen verwezenlijken en je meetrekt in het verhaal. Die mensen rond zich schaart om mee te werken. Ze weet je zo te enthousiasmeren dat je als vanzelf ook blij wordt dat je mag meewerken. (Denk maar aan het 'blommeke van papier' waarover ik eerder schreef.)
Vandaag stuurde ze mij een filmpje waarop de leerlingen van de derde kleuterklas, waar ze regelmatig Godly Play verhalen vertelt, het themalied van het congres zingen met gebaren erbij. 'Wil je wel geloven dat het groeien gaat...'
zaterdag 10 september 2022
Stilstaan bij het evangelie
‘Vreugde over één zondaar die zich bekeert’
Met deze drie parabels krijgen we een bemoedigend stukje evangelie te horen! Bij het lezen ervan dacht ik spontaan aan het Godly Play-verhaal over de ‘goede herder’. De goede herder doet er alles aan om dat ene schaap, dat verloren is, terug te vinden. Wanneer hij het teruggevonden heeft, kan hij niet anders dan zijn vreugde delen. Ook de Vader, die zijn jongste zoon terug ziet thuiskomen, is vervuld van vreugde en laat onmiddellijk een feestmaal aanrichten: "Feest en vrolijkheid moet er zijn want mijn zoon was dood en is weer levend geworden, hij was verloren en is teruggevonden." (Lc. 15,24)
Gods liefde en barmhartigheid kennen geen grenzen. In de verschillende parabels die Jezus vertelt, zit een rode draad: omdat Hij liefde is, geeft God het niet zomaar op met ons! Hij blijft geloven dat er in ons hart plaats is waar zijn liefde goede grond vindt en vruchten kan dragen. De Vader wacht ons steeds barmhartig op telkens we ons falen erkennen en de moed opbrengen om naar Hem terug te keren. Hij laat ons de vrijheid om al dan niet op Zijn barmhartigheid in te gaan. En toegegeven, echt berouw betonen is niet altijd gemakkelijk. Iemand een nieuwe kans geven ook niet. En toch! God roept ons op om beide te doen.
Pastor Chris
Wat je ook gedaan hebt,
als je dat wil, ben je altijd opnieuw welkom bij Mij - zegt God.
Ik kijk naar je uit en wil voor je bidden
opdat je de stap kunt zetten en om vergeving durft vragen.
Ik wil je omarmen en je liefhebben,
omdat je Mijn kind bent en blijft,
waarheen jouw weg je ook heeft geleid.
Geef je Mij die kans?
Mag Ik jouw hart verwarmen met Mijn warmhartigheid?
Ik hoop het - zegt God.
naar Erwin Roosen
Het verloren schaap©Victor M. Vicente Selvas WikimediaCommons |
vrijdag 9 september 2022
’t Is weer voorbij die mooie zomer
Pastor Gino
donderdag 8 september 2022
Zien
‘Wie het kleine ziet, ziet veel’ (BZN 4 september 2022)
‘Let op de kleine lettertjes’, een veel gehoorde
raadgeving! En terecht, want in de kleine lettertjes zitten vaak de belangrijke
details en soms ’het addertje’. Maar bij het lezen van de spreuk van vorige zondag dacht
ik niet onmiddellijk daar aan. Het kleine zien of willen zien, vraagt om ‘kijken met het
hart’. Er is aandacht voor nodig. Wat groot is, valt meestal op. Het kleine is vaak meer
verborgen, springt niet in het oog. Ik slaag er niet altijd in om met voldoende aandacht te
kijken maar ik probeer het.
Op een wandeling kijken naar een bloem die de droogte
overleefd heeft, een spinnenweb in de haag, de mussen en mezen in hun
waterbakje, … Maar in de ontmoeting met mensen zit het hem vaak in
kleine dingen. Recent zag ik een vader die zijn dochtertje, een peuter nog,
leerde fietsen. Hij hield het fietsje recht en liep mee. Ik keek er met plezier
naar en kreeg een warme glimlach van de mama die volgde. Of een buurvrouw die op wandel met haar hondje even
blijft staan om een praatje te maken. …
Er is zoveel te zien! Jezus gaat ons voor in het ‘zien van het kleine’!
Pastor Chris
©Pixabay |
woensdag 7 september 2022
Doem of belofte?
Maar kijk, ook de hoopvolle stemmen zijn niet verdwenen uit het debat. Ik las gisteren een bijdrage van een energie econoom, die stelde dat we tegelijk een opportuniteit beleven. Dat de appel wel heel erg zuur is, spreekt niemand tegen. Maar de huidige energieprijzen zullen ons doen, waartoe Greta Thunberg maar amper in geslaagd is: écht nadenken over ons verbruik en ons gedrag veranderen. Wordt het een dikke truien winter? Zo goed als zeker. Worden er meer zonnepanelen gelegd? Dat blijkt al zo. Zullen er op termijn minder fossiele brandstoffen opgestookt worden? Daar twijfelt niemand aan. Zal de koolstofuitstoot nu wel dalen (zoals tijdens de lockdowns...) en halen we misschien toch de klimaatdoelstellingen van 2030 - wat plots minder utopisch lijkt, door de massale inzet op isolatie, rationeler gebruik en hernieuwbare energie?
Als we deze crisis bekijken vanuit het standpunt van ons eigen comfort, dan ziet het er niet zo goed uit. Als we deze crisis bekijken vanuit het standpunt van de toekomstkansen van onze kinderen, dan zou het wel eens een heel ander verhaal kunnen zijn. Misschien smaakt de appel dan toch iets minder zuur...
Tony, pastor
dinsdag 6 september 2022
Ik heb dorst
Vorige week dan weer mocht ik in de basiliek van Koekelberg het toneelstuk ‘Briser la statue’ van Gilbert Cesbron zien, over de heilige Theresia van Lisieux. Met dit toneelstuk wilde de auteur komaf maken met het zoeterig gedacht dat vele mensen over Theresia van Lisieux hebben, mede veroorzaakt door de vrome afbeeldingen die er van haar bestaan. Theresia is geen ‘flauw Treesje’, maar iemand met een geweldig Godsvertrouwen dat ook ons nog steeds kan inspireren en bemoedigen. In het komende Theresia-jaar dat in de basiliek gelanceerd wordt, zullen we nog van haar horen.
In zijn boek ‘Ik heb dorst’ legt de Canadese schrijver Jacques Gauthier uit hoe Theresia van Lisieux en Teresa van Calcutta allebei getroffen waren door de woorden van Jezus aan het kruis: “Ik heb dorst”. Jezus heeft dorst naar ons, naar ons antwoord op zijn liefde, naar onze wederliefde die tot uiting komt in daden van liefde.
Moeder Teresa haalde vaak een tekst uit een brief van Theresia van Lisieux aan om haar zending uit te leggen:
“Diezelfde God die verklaart dat Hij het ons niet hoeft te zeggen als Hij honger heeft, is er niet voor teruggeschrokken om een beetje water te bedelen bij de Samaritaanse vrouw. Hij had dorst… Maar toen Hij zei: ‘geef Mij te drinken’ was het de liefde van zijn arm schepsel die de Schepper van het heelal afsmeekte. Hij had dorst naar liefde…”.
Wat mij daarbij treft, is dat zowel Theresia van Lisieux als Teresa van Calcutta ook de ‘nacht van het geloof’ hebben gekend: beiden hebben gedurende jaren geen enkele innerlijke bevestiging van Gods aanwezigheid gevoeld, maar leefden ‘in het naakte geloof’, als het ware in het donker, zonder geestelijke vertroosting of bemoediging. In die zin zijn ze heiligen voor onze tijd die zoekt naar God. Zij leren ons dat we God niet moeten zoeken in schone gevoelens of emoties, maar dat Hij aanwezig is waar daden van liefde worden gesteld.
Pastor Benno.
maandag 5 september 2022
Kijk mama, de keuken is een zee !
Toen de zon weer in al haar glorie straalde gingen we met z'n allen naar buiten om de frisse lucht op te snuiven. Wat kan dat toch heerlijk ruiken na zo'n fikse regenbui.
Wat we niet hadden gezien, was dat de kleinste spruit (3 jaar) weer naar binnen was geglipt. Hij had zijn triptrap tot bij de pompbak getrokken en was alvast aan de afwas begonnen. Alleen was hij vergeten dat je een kraan ook kan dichtzetten. Toen we wilden binnenkomen riep hij met pretoogjes: "Kijk mama, de keuken is een zee !"
Het voordeel van oma zijn is dat je je op zo'n moment mag gelukkig voelen. Heerlijk vond ik het! Die stralende oogjes, het feit dat hij eraan gedacht had om de handen uit de mouwen te steken, een systeem bedacht om het te laten slagen en gelukkig te zijn dat het werkte (op een klein detail na). Wat mij vooral trof was de verwondering voor het nieuwe: "de keuken is een zee !".
Voor de ouders is dat allicht andere koek. Alhoewel, ze smolten ook voor zijn goede bedoelingen en dekten het toe met de mantel der liefde. En... hij had voor een gezamenlijke activiteit gezorgd. Nichtjes en neefjes sloegen de handen in elkaar en op geen tijd was de keuken 'spic en span'.
Dat is mijn droom voor het komende werkjaar: out of de box denken, pretoogjes bij de creatieve ideeën die ontstaan en mensen die de handen in elkaar slaan om mee te werken aan Zijn droom voor deze wereld. Droom jij ook mee? Of heb je al pretoogjes? Of misschien kriebelt het om de handen uit de mouwen te steken?
zaterdag 3 september 2022
Stilstaan bij het evangelie
« In die tijd trokken talloze mensen met Jezus mee ». Zo begint het evangelie van deze zondag. « Met Jezus meetrekken », dat doen wij ook. Wij, christenen, trekken met Jezus mee door het leven, Wij proberen Hem te volgen. Wij proberen te leven als zijn volgelingen, als zijn leerlingen. Wij willen van Hem leren hoe we gelukkig kunnen worden en elkaar gelukkig kunnen maken.
Wat Jezus zegt aan de mensen die indertijd met Hem meetrokken, geldt ook voor ons.
Vooreerst, volgeling of leerling van Jezus zijn, dat doe je met heel je leven, je gezins- en familieleven incluis. Er is geen ‘afdeling’ van ons leven waar we geen christen hoeven te zijn, waar we het evangelie niet hoeven te beleven.
Jezus volgen betekent ook : je kruis dragen, de lasten van het leven op je nemen en juist daar proberen te leven als christen vanuit onze verbondenheid met Jezus. Hij die zijn kruis heeft gedragen, draagt ook onze kruisen, onze zorgen, ons lijden mee. Hij leeft en wij leven met Hem.
En tenslotte, leerling van Jezus zijn is heel concreet. Het heeft ook te maken met de manier waarop we omgaan met onze financies, met onze bezittingen. Ook op dat vlak geldt het evangelie.
Proberen Jezus te volgen is dus een « zaak van aangelegenheid ». Daarover moet nagedacht worden. Daarvoor moeten we best, zoals de man in het evangelie die een toren ging bouwen, eens « gaan zitten om een begroting te maken » : om na te denken hoe we in ons persoonlijk leven en samenleven ons christen-zijn concreet kunnen maken. En daarbij bidden om inzicht en kracht om de juiste keuzen te kunnen doen.
Pastor Benno.
donderdag 1 september 2022
Er zijn zo van die dagen
Gisteren was zo’n dag. Het zat hem in grote en kleine dingen. Ik was vergeten brood uit te zetten. Het papiertje om mij er aan te herinneren lag wel klaar in de keuken maar ik was vergeten om er naar te kijken. Het verdriet om dierbare overledenen flakkerde weer op bij het zien van hun foto. Een antwoord op een mail viel, jammer genoeg, anders uit dan verwacht. Ik had geen fut om veel te doen. De bezorgdheid om een zieke vriend woog zwaarder dan anders, …
En ik dacht terug aan een tekst van Phil Bosmans: ‘Omdat de mens het ritme van de zee volgt’. (Zo ben ik toch bij BZN.)
Een mensenleven is zo wonderlijk, zo onbegrijpelijk. Jaar in jaar uit, dag in dag uit beweeg je je tussen mensen en dingen. Sommige dagen schijnt de zon en je weet niet waarom. Je bent tevreden. Je ziet de mooie en de geode kanten van het leven. Je lacht, je danst, je dankt.je werk gaat vlot. Iedereen is vriendelijk tegen je. Je weet niet waarom. …
Je zou de tijd van vrede en diepe vreugde willen laten voortduren.
Maar ineens verandert alles weer.
’t Is alsof een te hevige zon de wolken aantrekt. Er komt een soort droefheid over je, die je niet kunt verklaren. Je ziet alles weer zwart. Je denkt dat de anderen niets meer van je moeten hebben. je zoekt in een kleinigheid een reden om te klagen …
Je denkt dat dit zo zal voortgaan, dat deze stemming niet meer zal wijken. En je weet niet waarom. Misschien ben je moe. Je weet het niet. waarom moet het zo zijn?
Omdat de mens een stuk ‘natuur’ is, met lentedagen en herfstdagen, met e warmte van de zomer en de kou van de winter.
Omdat de mens het ritme van de zee volgt: eb en vloed. …
Als je dit begrijpt, kun je vol moed en vertrouwen verder, want dan weet je dat na elke nacht weer een nieuwe morgen komt. Als je dit aanvaarden kunt, zal je door dit regelmatige ‘op’ en ‘neer’ steeds dieper en vreugdevoller gaan leven.
’s Avonds kreeg ik een sms van een vriendin met de vraag: “Kom je morgen niet eens langs?”
Het tij begon te keren.
Pastor Chris