Pastor Gino.
donderdag 28 december 2023
Schorremorrie
Pastor Gino.
woensdag 27 december 2023
Vuur
Pastor Guido
© Guido Vandeperre |
vrijdag 22 december 2023
VZW-Kerstmarkt
Maar we zijn blijkbaar nog de enigen die echte Kerst artikelen aanbieden, en het ook niet voor onszelf doen maar voor de adventsactie van Welzijnszorg. Slechts weinige chalets zijn in dezelfde zin. Het begint meer op een “kermis” te gelijken met grote frituurkoten en winkels, dan een gelegenheid voor hen die “van goede wille” zijn om hun activiteiten te laten kennen, een ware Kerstmis. Men zou daarom kunnen denken om een soort van alternatieve kerstmarkt te starten waar alleen VZW’s zijn toegelaten, een “VZW-Kerstmarkt”. Wij geven in ieder geval het voorbeeld.
Zalig Kerstmis!!!!
woensdag 20 december 2023
Warme mensen
‘Warme mensen zetten niemand in de kou.’ (BZN)
‘Warme mensen’ maken het hele jaar verschil maar nog het meest in deze dagen rond Kerstmis. Zo mag ik elke morgen per mail of via WhatsApp een wens voor de dag ontvangen. Deugddoend om zo je dag te mogen beginnen! Ik begin mijn dag in deze advent ook met het lezen van de adventskalender: bemoedigend hoe mensen schouder aan schouder opkomen tegen armoede. Ach, er zijn zoveel voorbeelden van kleine goedheid die licht en warmte brengen.
Dank U, God, voor alle ‘warme mensen’ die ik mocht en mag ontmoeten!
Pastor Chris
Warmte en licht
zondag 17 december 2023
Kleine stapjes
Het is niet mijn bedoeling om een verslag te brengen van mijn valpartij maar het heeft veel gelijkenissen met de tijd waarin we nu leven. Oorlog, chaos, onzekerheid... zo dicht bij Kerstmis is de confrontatie des te groter. Goed dat we dat onder ogen zien maar we mogen niet bij de pakken blijven zitten. Proberen op te staan en kleine stapjes te zetten. We moeten in beweging blijven. Nadenken wat we kunnen doen... kleine stapjes zetten ten goede, meehelpen lichtjes te zijn in deze donkere tijd zodat anderen die dreigen te struikelen rechtop kunnen blijven. En weet je wat daar heel veel bij helpt? Die kleine goedheid, zoals die tas koffie die ze voor mij meebracht. Kleine dingen doen voor elkaar, het maakt een wereld van verschil. Al die kleine stapjes, die kleine goedheid, zijn lichtjes die ons tot in Bethlehem zullen brengen.
vrijdag 15 december 2023
Anti-kerstboom
Pastor Gino
dinsdag 12 december 2023
Een bijzondere groendienst
zondag 10 december 2023
Het mag en het is goed
En deze week waren Ute en ik in Monschau, het mooie stadje net over de grens vlakbij Eupen in de Hoge Venen. Het was al van mijn kindertijd geleden dat ik er nog geweest was. En weet u, het heeft ons deugd gedaan: het oude burgerhuis met zijn 25 ramen waarbij voor elk raam een nieuw glasraam geplaatst stond: het was een beetje een huizenhoge Adventskalender. En dan de kerstmarkt (enkel op vrijdag, zaterdag en zondag), maar de Glühwein gloeide en was straf, heel straf. En de Reibeküchen: een mengsel van verse aardappelen en een beetje zout goed gebakken in de olie met daarbij een scheut appelmoes. Lekker en enorm vullend.
En dan gisteren de kerstboom gaan kopen; ja, een echte – ik weet het, helemaal niet ecologisch verantwoord (en duur), maar toch – toch weer gedaan zoals elk jaar. Het riekt toch zo goed, mijnheer. En dan de kerstversiering uit de kelder gaan halen – hebben we alles gevonden; waar zijn de lichtjes nu weeral gebleven; ach ja, ginds in de hoek! Ik denk (maar durf het hier thuis niet al te luid zeggen) dat we ondertussen genoeg materiaal hebben om drie kerstbomen te versieren – en allemaal schone ‘echt Duitse’ sterren en ballen en engelen en notenkrakers en klokjes en zo voort en zo verder.
En dan nog de ‘echte’ adventskalender, de adventskrans, de Welzijnszorgkalender, de kerstaffiche aan de deur. Ja, de Advent is volop bezig en wij nemen er graag en volop aan deel.
En ja, we zijn het niet vergeten: het is een voorbereidingstijd op de menswording van God, ergens in een stalletje in een godvergeten uithoek van de wereld ergens ver van hier. Maar toch is dat nog steeds groot nieuws, goed nieuws. En die voorbereidingen, die tradities, wel die helpen ons om ons voor te bereiden – om Zijn weg te bereiden.
Het mag dus allemaal en het is echt goed zo!
Zalige Advent,
Diaken Dirk
donderdag 7 december 2023
Oud-zijn
Oud-zijn betekent rijk zijn aan ervaring, kennis, inzicht. Het maakt het leven veel rijker want men weet dat er veel meer schakeringen in het leven zijn dan men dacht als men jong was. Veel meer verscheidenheid onder mensen ook. Kunnen accepteren dat we allemaal onze eigenheid hebben maakt het leven gemakkelijk.
De Kerk heeft zo ook een grote verscheidenheid opgebouwd doorheen de eeuwen, ook in België. Bij een oecumenische bijeenkomst in Anderlecht laatst was ik onder de indruk hoe mooi die verscheidenheid is ook onder de Christelijke Kerken, waarvan wij er eentje zijn. De Nederlandstalige kerkgemeenschap wordt ouder, en wijzer, maar er zijn vele jonge kerkgemeenschappen, katholiek en protestant, nu ook aanwezig in Brussel die het geloof mee verder zullen verkondigen. Laten we vertrouwen op de Heer die roept en wij die antwoorden.
Nostalgie
Terugdenken aan vroeger: ik vermoed dat we het allemaal wel eens doen. Het doet ook deugd om mooie herinneringen op te halen, oude foto’s te bekijken, … Voor mij brengt het de mensen die me dierbaar waren en zijn, dichterbij. En in de auto staat de radio vaak op de zender ‘nostalgie’.
Bij het begin van de week had ik afgesproken met een vriendin om samen naar de tentoonstelling van Dieric Bouts te gaan in Museum M in Leuven. We kennen mekaar vanuit onze studententijd daar. Een vleug nostalgie kleurt dan regelmatig ons gesprek. En soms is dat ook zo wanneer mensen spreken over de Kerk. Vroeger was het toch allemaal beter. De dalende cijfers van kerkbezoek, doopsels, begrafenissen, … lijken dat op het eerste zicht te bevestigen. Maar laat nostalgie ons niet vastpinnen op het verleden! Laat ons blijven zien wat nu goed is en uitkijken naar nieuwe toekomst!
Pastor Chris
dinsdag 5 december 2023
Uitkijken naar
maandag 4 december 2023
Waar wacht jij op?
Ook ons is het wachten niet vreemd. Wachten op een bestelling... zal het cadeautje wel op tijd toekomen? Spannend ! Of wachten in de file, dat is iets minder leuk. We hebben al geleerd dat opjagen geen zin heeft. Maar het blijft vervelend. Wachten op het resultaat van de dokter. Het kan een pijnlijk wachten zijn. Of wachten op trein of bus die ons naar onze bestemming brengt. Soms denk ik dat het leven een aaneenschakeling van wachten is, want daarna is het weer iets anders om naar uit te zien.
Het is advent, we mochten we de een kaars ontsteken aan de adventskrans. We bereiden ons voor op de geboorte van het mooiste geschenk dat God ons kan geven: Zijn eigen Zoon ! Is dit niet de moeite waard om te wachten? Als we actief- en bewust wachten, als we uitzien naar... dan is het geschenk des te waardevoller.
Hoe kan je nu actief of bewust wachten? Ik denk dat het iets te maken heeft met aandacht. Zelf wil ik proberen om tijdens de dagelijkse wachttijden bewust aan Gods geschenk te denken, om te bidden, te praten met God en zoals bij deze blog af en toe iets neer te schrijven. Zoals mijn kleinzoon, de kamer in mijn hoofd netjes maken zodat het kindje ook bij mij kan geboren worden.
Helpen jullie mee? Ik ben er zeker van dat we dan de wereld een stukje beter helpen maken.
donderdag 30 november 2023
Tijd voor iets of iemand anders
Pastor Gino
woensdag 29 november 2023
‘t Kuipke
vrijdag 24 november 2023
Rechtstaande bidden
Op het Liturgisch Congres in Blankenberge vorige week kwam er ook een Orthodoxe priester spreken over hun wijze van liturgie vieren. We hebben dit aspect van de liturgie wat verloren in Vlaanderen, om verschillende redenen, maar daarmee ook een deel van de dynamiek van de liturgie. Het staan is te verbinden met het rechtopstaan van Jezus in zijn graf, de Verrijzenis, en onze deelname daaraan.
Rechtop staan is zelfs een yoga positie. Het leert ons goed geaard te zijn, « met de voeten op de grond staan » zoals men zegt. Misschien kunnen we proberen om wat meer recht te staan tijdens de viering, voor zover het lichaam het toestaat, en daarmee meer bewust deel te nemen aan de verrijzenis van Jezus, en de komst (advent) van het licht in ons leven.
donderdag 23 november 2023
Regen
Van 6 tot 11 november was ik cultuurreis in Spanje, meer bepaald in de regio Extremadura aan de oostgrens van Portugal. En de meeste dagen hadden we overdag zon: deugddoend was dat! De twee laatste dagen brachten we door in Toledo. Op de heenweg regende het wat maar we zaten gelukkig in de bus. Plots was aan de hemel een regenboog te zien: prachtig! En ik dacht aan het Godly Playverhaal dat ik de zondag na mijn thuiskomst mocht vertellen aan de kinderen van het eerste jaar catechese: ‘De ark en de vloed’. Het verhaal vertelt hoe God de wereld wil hernieuwen en hoe Hij aan Noach en zijn familie de opdracht geeft om een ark te bouwen. Na veertig dagen en nachten regen stuurt God een sterke wind om het water te laten opdrogen. Uiteindelijk rust de ark terug op vaste grond en kunnen dieren en mensen de ark verlaten. Zij bouwen een altaar om God te danken. En plots verschijnt aan de hemel een regenboog: een teken van Gods verbond met de mensen! Bij het zien van een regenboog, moet ik steeds aan die Bijbeltekst denken. Gods verbond met mensen houdt nooit op. Daar mogen we op vertrouwen.
Pastor Chris
zondag 19 november 2023
Breng hem thuis
De voorstellig was prachtig, ik zou het iedereen aanraden. Ik had het 25 jaar geleden al gezien en was er daarom zo op gebrand om het terug te zien. Een scenario om kippenvel te krijgen, mooi gezongen, live muziek. Een droom van een avond.
Maar dan begon de ellende, verschillende automaten om je parkeerticket te valideren waren buiten gebruik, met als gevolg een file van hier tot in Tokio. Mijn zoon ging aanschuiven, ikzelf ben naar de -4 gegaan en in de auto blijven wachten. Pas na driekwart uur kwam hij terug met het gevalideerde ticket.
Wat zie je in zo'n ondergrondse parkeergarage zo na elf uur 's avonds? Mensen met blije gezichten die naar hun auto stappen, want ook zij hadden blijkbaar genoten van de avond, tot ze in de file naar de uitgang terecht kwamen...
Mijn aandacht werd getroffen door een man, een jonge dertiger vermoed ik, in een gele oliejekker. Hij was duidelijk op zoek, hij kon blijkbaar zijn auto niet vinden. Zeker een half uur heb ik hem zien rondlopen en toen wij wegreden was hij nog altijd op zoek. Hoe ellendig moet dat zijn? Op -4 tussen de uitlaatgassen van auto's en na een half uur nog altijd zoeken zonder resultaat. Hijzelf werd steeds wanhopiger. Ik had met hem te doen.
Als ik naar huis reed dacht ik hoe ellendig moet dat niet zijn als mensen elkaar kwijt geraken. Oorlog, ziekte, geweld,... ja zelfs de drukte van het leven leert ons dat we mensen uit het oog verliezen. Het transformeerde het thema van 'Les Misérables' echt wel heel concreet naar de dag van vandaag.
Ik hoop dat de man met de gele oliejekker nu ook een rustige zondagavond mag beleven. En hopelijk mag hij nu ook mee genieten van de titelsong van 'Les Misérables'
Pastor Mariette
zaterdag 18 november 2023
Kruis
donderdag 16 november 2023
I’ve Got Plenty To Be Thankful For
Pastor Gino.
dinsdag 14 november 2023
Godly Play
We waren met dertien deelnemers en twee ‘trainers’ die ons wegwijs maakten in deze methodiek. Er zijn drie soorten verhalen: parabels, heilige verhalen en liturgische verhalen. De twee begeleiders vertelden zelf als voorbeeld een parabel en een historisch verhaal. Daarna was het aan ons. Na een uurtje voorbereidingstijd mocht de eerste al beginnen, een spannend moment omdat je toch een bepaalde lijn moet volgen waarbij woorden en bewegingen van de handen mekaar aanvullen. Opvallend was de rust die er vanuit ging voor de toehoorders. Daarna volgden een aantal vraagjes zoals: ‘Ik vraag me af wat jij het mooiste vond in het verhaal; ik vraag me af wat jij het belangrijkste vond in het verhaal; ik vraag me af waar jij nu bent in het verhaal/ welk deel van het verhaal gaat over jour en ik vraag me af of we een stuk van het verhaal kunnen weglaten en toch nog het hele verhaal hebben dat we nodig hebben.’ Deze vraagjes brachten een mooi en diep gesprek op gang. We ontdekten hoe zo het verhaal wordt open gelegd en betekenis krijgt doorheen alle antwoorden. Het is een gezamenlijk vinden van betekenis en dus niet de verteller die alle wijsheid in pacht heeft. We kregen na de driedaagse allemaal ons ‘diploma’ van verteller maar waren vooral enthousiast om met Godly Play aan de slag te gaan. Ik kijk er naar uit…
maandag 13 november 2023
Op weg en afscheid nemen
Tijdens de gemeenschapsviering in St Jozef en de potluck nadien luisterden we naar het getuigenis van Sébastien de Fooz. Na eerdere bedevaarten naar Santiago de Compostela, Rome en Jeruzalem, heeft Sébastien in 2019 een pelgrimstocht van 30 dagen in Brussel ondernomen met als enig voornemen welwillend naar de mensen te kijken, open te staan voor ontmoetingen en een plaats te vinden om te overnachten. Ik was getroffen door het feit dat hij zijn bedevaart in Brussel lastiger vond dan alle anderen en wel omdat hij geen richting had – niet wist waar naar toe, geen doel om te bereiken.
Deze namiddag hadden we het in de basiliek van Koekelberg over de synode over de synodaliteit, het samen op weg gaan van de Kerk. Hier is de richting wel klaar, minder klerikaal, meer broederlijkheid, inclusief – voor en met iedereen. Hopelijk wil iedereen mee!
Sébastien had het over de moeilijkste pelgrimstocht van allemaal, alhoewel die maar 30 cm lang is. Die van het hoofd naar het hart. De synode zal een lange weg zijn en niet ééntje van een jaar of twee of drie.
Sébastien had het over het afscheid nemen van zijn innerlijke weerstand en hoe het innerlijk zegenen van mensen hem op weg hield. In de basiliek hebben we afscheid genomen van onze Kardinaal als aartsbisschop – hij die zoveel mensen gezegend heeft, zo goed kon luisteren, zo hartelijk.
En het mooie van dit alles: we deden dit samen, we waren er voor elkaar, we luisterden naar elkaar. Wij waren Kerk: plaatselijk, bisdom, wereldkerk! En dat allemaal op een zondag. Een echte Dag des Heren.
Diaken Dirk
vrijdag 10 november 2023
Eerbied voor de overledenen
Maar het kerkhof is meest van de tijd gesloten om vandalisme te voorkomen, zeker met al die mooie doch broze glasramen. Waar is de eerbied voor de overledenen? Kan een volk dat zijn overledenen niet eert ook wel echt het leven eren? Een mooi verzorgde uitvaart is zo troostend voor de nabestaanden. Het geeft hen terug moed in het leven. De tijd van Allerzielen is weer achter de rug, maar daarom niet het zinvolle van af en toe de doden eerbiedig te herdenken en stil te staan bij wat ook ons leven betekent en kan betekenen voor anderen.
woensdag 8 november 2023
Waarheid
maandag 6 november 2023
Komen eten !
Bij mijn kinderen ben ik het ook blijven roepen 'KOMEN EEETEEEENNN', dan hoorde ik ze de trap af stormen en vragen; 'Wat eten we?' Aan tafel begonnen de tongen los te komen en de verhalen van de dag werden gedeeld. Toen mijn kinderen adolescenten werden was de gsm in volle opmars. Ik moest niet meer roepen zeiden ze. Ik kon nu gewoon een sms'je sturen. Dat deed ik dan maar een stuk van de charme ging verloren. Jammer... maar niet voor lang.
Nu hoor ik mijn kinderen naar hun kinderen terug roepen in de trappenhal 'KOMEN EEETEEEENNN'. Het is weer thuis komen.
Ik moest er aan denken omdat ik een Godly Play stukje aan het voorbereiden ben over De Bijbel. De verhalen werden niet altijd voorgelezen. In het begin werden ze verteld bij mensen thuis of gezellig in een kring rond het kampvuur. Kan het intiemer? Kan het gezelliger? Daarna werden de teksten op schrift gesteld, eerst op soepel leer, nadien op papier en als de boekdrukkunst werd uitgevonden werden de verhalen gebundeld in "De Bijbel". Momenteel heeft De Bijbel ook een stukje van zijn glans verloren want inderdaad, nu kunnen we De Bijbel ook lezen op onze laptop of gsm. Praktisch maar ook hier gaat een stukje van de charme verloren.
Wat voel ik mij gelukkig als ik de verhalen kan vertellen, zomaar, in een kring van kinderen of volwassenen. Hoe 'thuis komen' is het als dat kan gebeuren in een mooie Godly Play ruimte.
vrijdag 3 november 2023
Om liefde
Om liefde gaan wij een leven,
zeilen wij over de zee,
vliegen wij langs de hemel,
om liefde gaan wij een leven
met licht en met donker mee.
Vogeltje van de bergen
wat zwoeg je dapper voort?
Om wat ik uit de verte
van liefde heb gehoord.
Om liefde gaan wij een leven,
graven diep in de nacht,
kruipen wij onder de hemel
om liefde gaan wij een leven
om weten en stille kracht.
Mensje, één van de velen,
waar snelt je voetstap heen?
Waar is te vinden dat ene,
daar snellen mijn voeten heen.
Om iemand gaan wij een leven,
wagen wij dood na dood,
zwerven de verste wegen
om jou, op hoop van zegen,
mijn liefde, mijn reisgenoot.
Dalen van zwarte aarde,
bergen van hemelsblauw,
om alles ga ik dit leven
om alles of niets met jou.
Pastor Gino
woensdag 1 november 2023
Gedenken
zondag 29 oktober 2023
Herfstavond
Maar in de late namiddag was het droog en zijn we een toerke gaan doen, naar het Jubelpark en terug. Op zich niets speciaals, maar met de snelle avondschemering – ja, we zijn weer in ons normale winteruur – het avondlicht, de fontein, de verlichting en de groene halsbandparkieten die altijd dezelfde richting vlogen (hoe kan dat?), was het mooi. Een mooie herfstavond.
Zou ik daar vroeger ook zo van genoten hebben, heb ik daar eigenlijk vroeger ooit van genoten? Ik denk het niet; alleszins ik kan het me niet meer herinneren, zoals zo dikwijls – altijd meer.
Ja, dan denk je ook aan jouw herfstavond, want in die periode ben ik nu. En neen, dat is niet erg. Een herfstavond kan mooi zijn en je geniet van andere dingen dan in de lente en de zomer. En de herfst is nog maar pas begonnen en met een beetje geluk volgt er nog een winter. Een leven verandert en het voltooit zich; dankbaar en vol van liefde. Andere accenten, kalmer en rustig, maar meer dan de moeite. Kleine stappen op weg naar waar we ooit willen eindigen. In vrede en geborgenheid bij Hem!
Diaken Dirk
vrijdag 27 oktober 2023
Holle Maria
Tussen al die vele expressies van het lijden van Christus vond ik een mooi bronzen beeld dat Maria uitbeeldde. Maar het was uitgehold van binnen. Het kunstwerk is van de hand van Nicolas Lamas, en noemt “The shape of a Hole (de vorm van een holte)” (2012). En zoals het hoort bij kunstwerk ben je vrij om het te interpreteren. De medebezoekers, professoren van KU Leuven, hadden allen hun eigen idee over de betekenis ervan, doch het mooie is dat het inderdaad iets oproept. Representeert de holte Jezus die zij in haar schoot droeg? Is het wijzelf die ons in Maria kunnen plaatsen? Is het haar onbevlekt hart? Of moeten we achter het beeld de ware Maria ontdekken? Zovele mogelijke gedachten die allen het overdenken waard zijn.
Met Allerzielen herdenken we onze doden. Ze zijn als die leegte (holte) die in ons is achter gebleven bij hun heengaan. Laten we die leegte respecteren, maar ook verder gaan te leven met hen in ons hart.
donderdag 26 oktober 2023
Zorgen
Al wat er gebeurt en wat in de media komt: waar is dan het positieve? Loopt het dan allemaal verkeerd? Je zou je voor minder zorgen maken over de toekomst. En dan zijn er ook de kleine dagelijkse dingen om je zorgen over te maken, moet ik toegeven.
En dan kijk ik terug naar het verhaal van Bartimeüs, die blijft roepen om Jezus’ aandacht te trekken. Zijn geloof in Jezus wordt zijn genezing. Hij kan terug zien. God, help mij om het goede te zien, in mensen rondom mij, in kleine gebaren van vriendschap, … . Want telkens opnieuw zegt Jezus: ‘Wees niet bevreesd!’, tot zijn leerlingen en tot ons.
En om in de lijn van BZN te blijven: als afbeelding een spreuk die ik op af en toe op het bureaublad van mijn computer zet wanneer ik me zorgen maak.
Pastor Chris
woensdag 25 oktober 2023
Een kreet
Ik voelde te veel om te kunnen blijven voelen.
Mijn ziel is opgebruikt, nog slechts een echo rest in mij.
De snelheid van het vliegwiel mindert merkbaar.
Mijn dromen nemen enigszins hun handen van mijn ogen af.
Binnen in mij is een grote leegte, een woestijn, een nachtelijke zee.
En nu, zodra ik voel dat binnen mij een nachtelijke zee is,
stijgt uit haar verten, geboren uit haar stilte,
Weerom, weerom, de overoude, weidse kreet.
Eensklaps gelijk een bliksemschicht van klank, die geen
lawaai voortbrengt maar tederheid,
en plotseling de hele horizon der zee omvaamt,
verschijnt, vochtige golfslag, donker, menselijk en nachtelijk,
stem van verre sirene, schreiende, roepend,
die kreet, uit diepte van de Verte, uit diepten van de Zee, uit de ziel der Afgronden,
en aan de oppervlakte daarvan drijven, als wieren, mijn verbrijzelde dromen…
Deze tekst komt uit de ‘Ode Marítima’ van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935). Op 38 plaatsen langs de Belgische kust, van De Panne tot Knokke, werden een aantal verzen eruit, in blauwsteen vereeuwigd. Dit gebeurde in het kader van het project ‘De waarheid over de zee’, in 2004. De tekst vanop de dijk in De Haan komt weer in mijn gedachten bij al het onnoemelijk geweld tussen Israëli en Palestijnen en de woede en het leed dat dit veroorzaakt. Ooit was ik zeven weken werkzaam in een Joodse kibboets en negen jaar later was ik samen met een andere seminarist, een hele zomervakantie bij de Palestijnse christenen in een christelijke school in Nazareth om praktische karweien op te knappen en tegelijk hun wereld te ontdekken. Twee ervaringen die me beide gemeenschappen beter leerden kennen. Het wierp een nieuw licht op de Bijbelverhalen. Het tweede bezoek echter raakte mij en mijn collega, diep. De eerste intifada was aan de gang en de sfeer was gespannen. De verhalen van de christenen in Bethlehem zal ik nooit vergeten. Vele christenen zijn sindsdien het land ontvlucht. Dezer dagen is er weer een stroom van vluchtelingen bijgekomen. Wanneer stopt het en gaat men aan tafel zitten om te praten over vrede? Sinds de geboorte van de staat Israël 75 jaar terug heeft het land weinig vrede gekend. Je zou er moedeloos van worden. Maar dan klonk Jesaja onlangs weer hoopvol in de 1e lezing: ‘De Heer zal op zijn berg voor alle volken een maaltijd aanrichten, en de sluier die over alle volkeren hangt verscheuren. Hij zal de dood voor eeuwig vernietigen en van alle aangezichten de tranen wissen.’ Wat kijk ik er naar uit…
zondag 22 oktober 2023
Een zondag namiddag in de herfst
Zelf mocht ik op deze zonnige zondag naar een verjaardagsfeestje: 12 jaar ! Uitgehongerd kwamen ze van de Chiro terug. De kamer werd gevuld met buitenlucht en de douche en wasmachine hadden hun werk. Ik was gelukkig om al die blije gezichten te zien en het enthousiasme in hun verhalen te horen.
De jongste (4 jaar) kan nog niet naar de Chiro, hij was met papa en mama naar het bos geweest en heeft een souvenirtje meegebracht: een vogeleitje op een stokje, dat heeft hij de hele weg terug vast gehouden, om in het herfsthoekje te zetten. Dit laatste wil ik u niet onthouden... Toen ik vroeg wat hij nog allemaal gezien had noemde hij de hele herfstcollectie bij elkaar, maar het mooiste vond ik toch de 'jeukenootjes'.
Hoe mooi kan het leven zijn, je hoeft alleen maar te kijken en stil te staan en waar het zich aandient vragen: "Wat kan ik voor je doen?"
donderdag 19 oktober 2023
Pelgrims van de hoop
Pastor Gino
dinsdag 17 oktober 2023
Als verdriet op bezoek komt
maandag 16 oktober 2023
Koffiekoeken en accordeon
’s Namiddags werden de zieken en bejaarden van de Pastorale Eenheid verwacht in het zaaltje achter de kerk van Evere. En er was muziek – accordeon – en er was een maaltijd – koffiekoeken – en iets te drinken – koffie en thee. En vooral, boven al, de zieken en bejaarden waren er.
En dan gebeuren er zaken die ik niet verwacht had. Dan wordt er meegezongen, volop en met volle goesting. De oude slagers, die van vroeger, maar die we nog allemaal kunnen meezingen, ten minste de eerste strofe. Daar bij die molen, E viva España, Drink rode wijn…
En dan wordt er gedanst, of je nu 60, 70, 80, 90 of 98 bent – dansen kunnen ze allemaal. En ze kunnen het niet alleen, ze doen het ook. En ze doen het graag. Met zijn 2-en, polka, schaukeln.
Ik heb nog niet dikwijls zo’n glimlachen gezien, zo’n stralen, zo’n samenzijn.
Soms, heel soms is het Koninkrijk Gods vlakbij, kan je aanraken, kan je het zien. Zondag was zo’n dag.
Dank aan de trouwe zorgers en bezorgers, zoekers en bezoekers.
Diaken Dirk
woensdag 11 oktober 2023
Anders kijken
Na het middageten trokken we naar deze plek, het kasteel van Gaasbeek. De herfst deed ons een heerlijk zonnetje cadeau en wandelend trokken we rond het kasteel door het park. Dalend en stijgend langs mooie paden, ondertussen genietend van telkens een nieuw en ander uitzicht op het kasteel. Dit zicht van bij de vijver kon ik me zelfs niet meer herinneren.
Omdat ik de schoonheid van deze hele site aan mijn bezoek wilde tonen, ontdekte ik opnieuw deze prachtige plek. Vaak was het zo dat ik met mensen die op bezoek kwamen, bekende plaatsen op een nieuwe wijze zag. Anderen helpen ons vaak onbewust om anders naar de dingen te kijken, ook al dachten we ze goed te kennen. Door een gesprek komen we ook vaak tot nieuwe inzichten en gaan we verrijkt terug weg. Dat is het mooie aan ontmoetingen, georganiseerde of onverwachte, zij werpen dikwijls een nieuw licht op dingen en mensen. Opvallend was dat tijdens de wandeling het kasteel steeds in het vizier bleef, maar telkens vanuit een andere invalshoek. Omhoog of omlaag, het kasteel bleef er staan, als een baken, een ijkpunt. Het liet me denken aan psalm 94: ‘de Heer is mijn burcht waar ik veilig ben’. Waar het leven ons ook brengt, Hij is degene die we best niet uit het oog verliezen. Dat leven bracht ons vanzelf bij de Krijmerie voor een heerlijk ijsje uit het vuistje…
dinsdag 10 oktober 2023
Er was eens …
Diezelfde zondag hadden we in de namiddag het vriendschapsfeest in de Paxzaal in Stokkel: de 47ste editie al. Met de opbrengst steunen we drie missieprojecten in Afrika. Het is goed om dat te kunnen doen. Maar het grootste geschenk zit in het eerste deel van het woord: de ‘vriendschap’ die mensen samenbrengt. Mekaar mogen ontmoeten, een gezellige babbel en ondertussen genieten van het dessertenbuffet. Het deed deugd!
De foto onderaan getuigt van solidariteit en vriendschap. Het zijn een aantal mensen uit de groep die in februari naar Zuid-Afrika reisde om het 20-jarig bestaan van Born in Africa te vieren. Aan het begin van de reis waren kenden de meesten mekaar niet. Tijdens de reis groeide de vriendschap!
God zag dat het goed was!
Pastor Chris
zondag 8 oktober 2023
De duif
Als ik op mijn terras zit kan ik in de kruin van een krulwilg kijken, de takken komen haast mijn terras binnen. In die kruin is een duivennest en regelmatig zie ik de duiven af en aan vliegen. Zaterdag was ik met een van de kleinkinderen op het terras toen zo'n duif recht op het nest af vloog. Mijn kleinzoon vond dat indrukwekkend. Hij bleef gefixeerd kijken naar de duif in het nest. Voor een achtjarige best wel facinerend. Turend naar het nest kwam plots de vraag: 'Waarom was er een duif toen Jezus gedoopt werd?' Die vraag had ik niet zien aankomen. Ik vroeg hem of de juf al verteld had over de Heilige Geest. Gelukkig ! Toen deed de Heilige Geest ook bij mij zijn werk. In het Godly Play verhaal over het doopsel heeft de Geest, in de vorm van een duif een centrale plaats. Een unieke kans dus om het verhaal van het doopsel te vertellen. Wat een vreugde voelde ik toen ik zag dat het verhaal bij hem binnen kwam. Op zo'n momenten voel ik God heel dicht bij mij. Ik ben er zeker van dat ik nu op een andere manier naar de boom en de duiven zal kijken.
Pastor Mariette
© Mariette Dhondt |