Pastor Guido
woensdag 31 mei 2023
Wat morgen brengt
Pastor Guido
dinsdag 30 mei 2023
Driedaagse
Het begon op zaterdagavond in de mooie kerk van de Goede Bijstand in het centrum Van Brussel. In de kerk was het stil en rustig, een heel verschil met het bruisende stadsleven buiten. Vanuit de pastorale eenheden van Anderlecht, Centrum en Aleidis kwamen we samen voor een Pinksterwake rond de gaven van de Geest. Samen bidden, luisteren, muziek beluisteren, stil worden, … : zoals de leerlingen en de vrouwen verwachtten we de Geest van God, die Jezus hen en ons beloofde en belooft. Een intens gebeuren!
De volgende dag, Pinksterzondag, vierden we de komst van Gods Geest, met een meertalige viering in de kerk van de Heilige familie in Sint-Lambrechts-Woluwe. Er was slechts één viering voor de Franstalige, Syrisch-Katholieke en Nederlandstalige gemeenschap samen. Het was zoals in Handelingen geschreven staat: ‘Zij hoorden hen spreken in hun eigen taal.’ De verbondenheid kende geen grenzen van taal die dag.
En gisteren, Pinkstermaandag, trokken we op bedevaart naar Jezus-Eik. Met een kleine groep stapte ik mee te voet naar daar, genietend van de rust van het bos, het mooie weer, de meditaties waar Raf Beyns voor zorgde, een gesprek, … . We vierden eucharistie in het mooie kerkje van Jezus-Eik, toegewijd aan Maria. Bovendien was het de feestdag van Maria, Moeder van de kerk, waarover pastor al schreef. Het was mooi om de ‘driedaagse Pinksterreis’ te mogen afsluiten in gebed tot Maria, die openstond voor de Heilige Geest. ‘Dat wij mogen openstaan voor de Heilige Geest om zoals Maria te kunnen doen wat de Heer van ons verlangt.’
Pastor Chris
maandag 29 mei 2023
De kracht van verhalen vertellen
De bedoeling van deze bijeenkomst, die de laatste was voor dit werkjaar, was om even achterom te kijken en te zien wat het voorbije catechesejaar gebracht heeft. Toen ik het verhaal van de profeet Jona inzette, vertelde een communicant spontaan het hele verhaal verder. Dat triggerde zo dat we ook de volgende verhalen overliepen: van Abram die Abraham werd en van Mozes en het scheppingsverhaal. Ze waren blij dat ze er konden over vertellen.
Er was ook een deeltje evaluatie: van vond je leuk aan de catechese en wat vond je minder leuk? En ja hoor er bestaan nog zekerheden, de klassieker kwam terug: het vroeg opstaan op zondagmorgen vonden ze minder leuk, wat ook minder leuk werd ervaren was dat ze nog veel vragen hadden over God en over Jezus. Leuk waren de verhalen over de profeten en dat ze nadien mochten tekenen in hun schrift.
Er was die bijeenkomst een creatief moment voorzien maar dat gaf dan wel de gelegenheid om hen de kans te geven om de vragen te stellen waar ze nog mee zaten. Een greep uit de oogst:
- Waarom kunnen we de Geest niet zien en hoe weten we dat hij er is?We zijn niet op alle vragen kunnen ingaan, maar hoe dankbaar was ik, dat we juist op Pinksteren konden vertellen over Jezus, over God, over de Geest. Ik voelde mij verbonden met de apostelen die de kracht in zich kregen om te getuigen, om verhalen te vertellen en het Verhaal verder te laten gaan.
- Kan je God voorstellen als een mens?
- Hoe komt het dat wij de verhalen nog allemaal kennen?
- Wat is er met Jozef gebeurd?
- Hoe is Maria gestorven?
Wanneer ik eindigde met de boodschap dat Jezus ook aan ons vraagt om de verhalen verder te vertellen kwam er een tinteling in hun ogen. Daar hadden ze nog niet aan gedacht.
zaterdag 27 mei 2023
Stilstaan bij het evangelie
De vrees zit er nog diep in bij de leerlingen: ‘de deur was op slot uit vrees voor de Joden.’
Zij weten nog niet goed wat zij moeten denken over het lege graf. in de tekst voorafgaand aan dit stukje evangelie staat wel ‘dat de andere leerling … zag en tot geloof kwam’. En Maria van Magdala ontmoette Jezus bij het graf en ging dit verkondigen aan de leerlingen. Maar de twijfel was nog niet weggenomen. Op dat ogenblik kwam Jezus in hun midden staan en was ‘vrede’ zijn eerste woord. (Joh.20, 19) ‘Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zo zend Ik jullie.’ (Joh.20, 21) Jezus’ woorden maken duidelijk dat het niet de bedoeling is dat de leerlingen bang achter gesloten deuren blijven zitten. De opstanding van Jezus met Pasen krijgt pas zijn volle betekenis wanneer die opstanding ook gebeurt bij zijn volgelingen. De leerlingen werden opgeroepen om de Blijde Boodschap in woord en daad te gaan verkondigen. En daarin staan ze niet alleen: ‘Na deze woorden ademde Hij over hen. “Ontvang de heilige Geest”, zei Hij.’ (Joh.20, 22)
Vandaag herdenken wij dat Gods Geest werd uitgestort over Maria en de leerlingen. Een gebeuren dat die kleine groep volgelingen aaneensmeedde tot 'Kerk'. Pinksteren, het geboortefeest van samen Kerk-zijn! Moge de Geest ook van ons enthousiaste, hoopvolle en vreugdevolle christenen maken!
Pastor Chris
Adem over mij, God. Adem in mij.
Laat jouw geest mijn leven overschaduwen
en mijn hart vullen
met een laaiend enthousiasme
voor de zending die Jij mij geeft,
en met een vuur van liefde
voor elke mens, zonder onderscheid.
Doe mij herboren worden! Maak mij nieuw!
Geef mij jouw zegen,
opdat ik zelf een zegen mag worden
voor mijn medemensen.
En laat mij voor altijd beseffen
dat ik jouw kind mag zijn
en dat jouw liefde mij mooi maakt.
Erwin Roosen
Jo 20,19-23: Luca Signorelli, de verrezen Christus verschijnt aan Zijn leerlingen,1514, Detroit Institute of Arts ©Wikimedia Commons |
vrijdag 26 mei 2023
Trouw blijven
Een priester is inderdaad niet getrouwd volgens de voorschriften van de Katholieke Kerk, maar dat wil niet zeggen dat hij niet trouw moet zijn aan wat hij beloofd heeft zoveel jaren terug. Trouw zijn aan je belofte, of het nu als gehuwde of als priester is, is essentieel voor het geluk.
Alle begrip voor diegenen die na een tijd ontdekken dat hun belofte van toen niet volledig realiseerbaar was. Voor hen is er altijd de kans om opnieuw te beginnen aan een nieuwe uitdaging tot “trouw blijven”. Het is een uitdaging, ook in onze tijd, om zich te binden voor lange tijd, zelfs voor het leven. Samen oud worden als koppel, of als lid van een congregatie of bisdom, of als actief lid in een geloofsgemeenschap, is een vreugde temidden van het lijden dat gepaard gaat met ouder worden.
Laatst was ik op een vormselviering van zeven 17-jarigen die zich durven te binden aan Jezus en haar kerk. Ook voor hen is er de “bindingsangst”, maar hebben bewust gekozen die te overwinnen. Moge al onze jongeren die hun vormsel doen deze mooie Maria maand in hun hart de troost en sterkte vinden die een binding met Jezus en God geeft.
Op de wijding toen waren mijn Boeddhistische en Hindoe leraren aanwezig als teken van mijn en onze verbondenheid met andere religies.
donderdag 25 mei 2023
Warm-koud in de Kerk
Als het inderdaad Gods Geest is die ons naast koud ook warm doet blazen, dan is Pinksteren de verjaardag van de Kerk, want dan is zij geboren op het eerste Pinksterfeest…
Voor zondag dus alvast: van harte een Gelukkige Verjaardag!
Pastor Tony
woensdag 24 mei 2023
Rijdende beiaard
Pastor Guido
dinsdag 23 mei 2023
Moeder van de Kerk
“Liefde gaf u duizend namen” staat in het oude Marialied dat we misschien ook zingen in deze meimaand-Mariamaand. We eren Maria met vele namen, met vele titels: Moeder Gods, Onze-Lieve-Vrouw, Koningin van de vrede… Zoals geliefden steeds weer nieuwe koosnamen vinden voor elkaar, zo hebben de christenen in de loop der eeuwen vele namen aan Maria gegeven. In de ‘litanie van Onze-Lieve-Vrouw’ worden er een aantal opgesomd. Eén van die eretitels van Maria is: ‘Moeder van de Kerk’. Maria is de moeder van Jezus maar ook van allen die door het doopsel broers en zussen van Jezus zijn geworden. En dus is zij ook moeder van de kerkgemeenschap, die we de trouwens ook ‘het Lichaam van Christus’ noemen.
In 2018 heeft paus Franciscus een nieuwe feestdag ingesteld om Maria te eren als Moeder van de Kerk. Die feestdag wordt sinds dan elk jaar gevierd op de dag na Pinksteren, pinkstermaandag.
Dit nieuwe feest nodigt ons uit om te vertrouwen op Maria’s moederlijke zorg voor de Kerk en voor onze plaatselijke gemeenschappen. Op de dag na Pinksteren vragen we Maria voor ons te bidden: dat de heilige Geest ons mag bezielen in ons samenleven en -werken als kerkgemeenschap. In de eerste lezing van de viering op dit feest, uit de Handelingen van de apostelen (1,12-14), wordt verteld hoe de apostelen na Jezus’ Hemelvaart als jonge Kerk “eensgezind bleven volharden in het gebed, samen… met Maria, de moeder van Jezus…”. Zo worden ook wij in ons kerk-zijn nog steeds bemoedigd door de aanwezigheid van Maria. In het evangelie van deze feestdag (Johannes 19,25-34) zegt Jezus aan de apostel en zo ook aan ons: “Ziedaar uw moeder”.
Ook wij kunnen op pinkstermaandag Maria, onze moeder gaan eren en haar vragen te bidden voor de Kerk, voor onze gemeenschappen en voor ons allen die proberen kerk te vormen. Op 29 mei gaan we immers weer op bedevaart naar Jezus-Eik. Om 11u vieren we daar de eucharistie op deze mooie feestdag van Maria, Moeder van de Kerk. Welkom.
Pastor Benno.
photosforyou via pixabay |
maandag 22 mei 2023
Schrik
Maar toch, de laatste keer dat ik op die manier was gaan wandelen was op 6 november vorig jaar, dat is dus al meer dan 6 maanden geleden – en dat terwijl ik vroeger regelmatig 30 of meer wandelingen per jaar deed. Tja, blijkbaar was er altijd een goed excuus of iets anders te doen. Zou het zijn omdat mijn linkerknie pijn doet, dat ik te dik of te lui aan het worden ben, of alle twee... Les excuses sont faites pour s’en servir, zegt men zo mooi in het Frans.
Deze morgen tijdens de Eucharistie de eerste lezing heb gehoord over de leerlingen die zich na Pasen opgesloten hadden uit schrik voor de Joden. Niet buiten durven komen. En dat terwijl het nu toch bijna Pinksteren is.
Enfin, ik heb mijn schrik overwonnen; heb mijn wandelschoenen aangetrokken, mijn wandelstokken meegenomen om de knieën te ondersteunen en heb me beperkt tot 12 km in Heverleebos. Het was mooi, het was goed en het heeft deugd gedaan. 12 km was genoeg, maar het heeft deugd gedaan.
En de schrik is weg. Nu kan het echt Pinksteren worden!
Diaken Dirk
inschrijvingsbewijs wandeling’ © Dirk Van Erps |
zaterdag 20 mei 2023
Stilstaan bij het evangelie
‘Vader, verheerlijk uw Zoon’
Deze evangelietekst is het begin van het afscheidsgebed of ‘hogepriesterlijk gebed’ van Jezus. Jezus moet afscheid nemen van zijn leerlingen. Ook Hem valt dit zwaar. Het samenzijn van Jezus en zijn leerlingen was intens geweest; dan doet afscheid nemen pijn. Jezus spreekt over zijn verbondenheid met God, zijn Vader. ‘Verheerlijk Mij nu, Vader, aan uw zijde, en bekleed Mij met de heerlijkheid die Ik bij U bezat voordat de wereld bestond.’ (Joh.17,5)
Door het werk, de taak te volbrengen die God hem gaf, heeft Jezus God geopenbaard. Enkele zondagen geleden hoorden we Jezus zeggen: ‘Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien.’ (Joh.14,9)
In Jezus kreeg Gods Rijk gestalte. Jezus bidt ook voor zijn leerlingen, voor degenen die Hem zijn toevertrouwd, toen en nu. Door Hem hebben zij de vader leren kennen, zijn zij gekomen tot geloof. Hij bad dat het werk dat Hij begonnen is, door zijn leerlingen zou worden voortgezet in eensgezindheid en in verbondenheid met de Vader en met Hem. Jezus’ gebed voor zijn leerlingen geldt over alle grenzen van tijd en ruimte, dus ook voor ons hier en nu.
Pastor Chris
Als je mijn woord ter harte neemt
en als je je leven afstemt op mijn golflengte,
wil Ik je laten delen in het wonder van de verrijzenis – zegt God.
Omdat Ik van je hou,
wil Ik je nieuw en eeuwig leven geven
over de grenzen van tijd en ruimte heen.
Ik hoop dat je mijn uitgestrekte hand wilt vastpakken
en dat je je aan Mij durft toevertrouwen,
wanneer de aardse zon voorgoed zal ondergaan
en plaats zal maken voor mijn licht en liefde.
Erwin Roosen
Christus en Zijn, ook onze Vader: Fridolin Leiber, Pater noster (2e helft 18e eeuw) © Wikimedia Commons |
vrijdag 19 mei 2023
De Hemel is niet ver weg
Pastor Gino
donderdag 18 mei 2023
Zalige Hemelvaart!
Wat vier je immers op Hemelvaart? Dat “Jezus op een wolk ten hemel werd opgenomen”, zoals de handelingen beschrijven? Dan heeft de luchtvaart, of toch zeker de ruimtevaart, voor en ontgoocheling gezorgd. Vieren we dat Hij weggegaan is - en waar is Hij dan naartoe?
De lezing van de handelingen vertelt verder hoe Engelen aan de leerlingen kwamen zeggen “sta toch niet naar de hemel te staren!” Misschien brengt dat ons wel de betekenis van het feest: dat Jezus op de aarde te vinden is – dat Hij bij ons is – en blijft! – anders dan vóór de verrijzenis, maar niettemin. Zo komen we hem tegen in de sacramenten, maar ook in de noodlijdenden, voor wie we goede werken doen – ‘want wat ge voor de minste van de mijnen hebt gedaan, hebt ge voor mij gedaan!’ Het heeft dus toch betekenis om Rerum Novarum, dat handelt over de strijd tegen de onrechtvaardigheid, op deze dag te vieren.
Misschien is de naam “Hemelvaart” wat misleidend. Maar geef toe, het feest van “Ons Heer Blijft-nu-bij-ons” bekt toch voor geen meter?
Tony, pastor
woensdag 17 mei 2023
Een verhaal
dinsdag 16 mei 2023
Spannend
Ik moet het toegeven: ik lees graag een spannend boek, een detective of een thriller.
Gelukkig dat er bibliotheken bestaan om zo’n boeken te kunnen uitlenen want anders zou ik zeker moeten verhuizen om meer plaats te hebben voor boeken.
De kers op de taart, zou ik zeggen, is dan een historische thriller. Geschiedenis was mijn belangrijkste vak als leerkracht, vandaar. Op dit moment lees ik ‘Regicide’ van Robert Harris. ‘Na de moord op koning Charles I volgt een klopjacht op de daders.’ Harris probeert zich aan bekende feiten te houden; gebeurtenissen, data en locaties zijn nauwgezet gevolgd en vrijwel alle personages hebben werkelijk bestaan.
Ik lees deze spreuk van BZN ook graag figuurlijk. Mensen zijn ook ‘spannende boeken’ als je hen echt ontmoet en leert kennen. Er zijn altijd onvermoede kanten, een karaktertrek die je nog niet was opgevallen, een reactie die je niet had verwacht, …
Zo’n ‘mensenboek’: het blijft spannend!
Pastor Chris
maandag 15 mei 2023
Je bent van .... (Oostkamp) als ...
Ik dacht spontaan aan de parabel van het mosterdzaadje, een klein initiatief kan uitgroeien tot een netwerk, tot een grote struik waar de vogels zich kunnen in nestelen.
Zou die solidariteit ook werken in stadscontext? Ik vraag het mij af. Misschien wel, misschien kunnen we vanuit onze kerkgemeenschap een handje helpen om de noden van de armsten van onze buurten te helpen.
Daarvoor kunnen we rekenen op de medewerkers van de Sint-Vincentius à Paulo genootschap die wekelijks meer dan 100 coli uitdelen. Mogen we ook op jouw solidariteit rekenen? Surf dan naar de website.
Pastor Mariette
zaterdag 13 mei 2023
Stilstaan bij het evangelie
« Als gij Mij liefhebt, zult ge mijn geboden onderhouden » zegt Jezus in het evangelie van deze zondag. Daar zit logica in : als je iemand graag ziet, probeer je het hem of haar naar de zin te maken, probeer je te doen wat hij of zij graag heeft. Jezus graag zien, Jezus in je leven binnenlaten, betekent ook dat we proberen te doen wat Hij graag heeft, dat we proberen te be-leven wat Hij heeft voorgeleefd : dat we proberen zijn evangelie gestalte te geven door onze manier van leven, dat we proberen zijn boodschap in daden om te zetten.
Maar dat kunnen we niet alleen. We hebben kracht nodig die van buiten ons komt, we hebben iemand nodig die ons kracht geeft. « Dan zal de Vader op mijn gebed u een andere Helper geven om voor altijd bij u te blijven : de Geest van de waarheid… » zegt Jezus. Hij belooft ons de Heilige Geest : God die in ons werkt, die ons kracht geeft, die ons in waarheid doet leven. De apostelen kregen deze belofte te horen tijdens het Laatste Avondmaal, enkele uren voordat Jezus ging sterven op het kruis. Wij krijgen deze woorden de horen in de paastijd, twee weken vóór Pinksteren. Wij vieren en geloven dat Jezus leeft en ons niet in de steek laat : « Ik zal u niet verweesd achterlaten… » zegt Jezus ook aan ons. En Hij voegt eraan toe, ook voor ons : « Ik leef en ook gij zult leven ».
Jezus leeft en wij leven met Hem, reeds in dit bestaan en over de dood heen. Hij doet ons inzien wat het grote mysterie van het leven is, wat de oorsprong en het doel is van ons bestaan : liefde. « wie Mij liefheeft, zal door mijn Vader bemind worden ; ook Ik zal hem beminnen en Ik zal mij aan hem openbaren ». Met Jezus op weg gaan en God in je leven binnenlaten, is binnengaan in een dynamiek van liefde en zo gaandeweg Jezus beter leren kennen en ontdekken wie God is.
Reeds nu en altijd weer mogen we bidden tot en om de Geest van liefde met de oude woorden van het Pinksterlied :
« Gij zijt de gave Gods, Gij zijt de grote Trooster in de tijd, de bron waaruit het leven springt, het liefdesvuur dat ons doordringt. Verlicht ons duistere verstand, geef dat ons hart van liefde brandt en dat ons zwakke lichaam leeft vanuit de kracht die Gij ons geeft ».
Pastor Benno.
vrijdag 12 mei 2023
Traditie
Traditie is ook zo. Het is een kennis die doorgegeven wordt van generatie op generatie. Confucius, de Chinese filosoof van de vijfde eeuw voor Christus, was heilig overtuigd van de waarde van traditie, maar heden ten dage is die eerbied voor traditie ver te zoeken, ook in ons land. Vernieuwing is natuurlijk ook een goede zaak, maar zonder rekening te houden met wat door zovele eeuwen heen als waardevol is gevonden wordt alles wat vergankelijker en verliest men zijn houvast in het leven, in de maatschappij, in religie.
Zijn we nog fier op wat zovele mensen voor zovele eeuwen hebben geloofd in de Kerk? Onze dogma’s, onze sacramenten, onze heiligen, onze boeken… Herbronnen kan ons doen herleven.
Pastor Peter
donderdag 11 mei 2023
Maria, toon dat gij onze moeder zijt…
Wat er driekwart millennium geleden gebeurde, is nog moeilijk te achterhalen. De Middeleeuwers beleefden het geloof op een naar onze smaak behoorlijk magische wijze. Maria werd aanroepen tegen een epidemie en omdat ‘het werkte’ beloofde men om jaarlijks een processie te organiseren, met als centrale aanroep: “Maria, toon dat gij onze moeder zijt!”. Het gebeuren heeft de Vlaamse canon niet gehaald, maar heeft de plaatselijke Maria verering wel gestalte gegeven gedurende vele jaren en het bestaat nog steeds.
Vandaag is de processie en religieus, maar ook een cultureel, historisch en artistiek hoogstaand gebeuren waarin de heilsgeschiedenis wordt uitgebeeld met talloze figuranten in aangepaste klederdracht. Het blijft een moment waarop Maria centraal wordt geplaatst en haar moederschap dat vanouds zoveel troost en steun heeft gebracht.
Voor wie Lourdes of Fatima te ver zijn, kan zondag vanaf een uur of drie terecht in Mechelen. Als het weer meezit, kan de dag niet stuk!
Tony, pastor
woensdag 10 mei 2023
Een bad nemen
dinsdag 9 mei 2023
Damiaan inspireert
Op zijn graf in Leuven staat trouwens ook een uittreksel uit één van zijn brieven:
“Ik vind mijn grootste geluk den Heer te dienen in zijne arme en zieke kinderen die van de andere mensen verstoten worden”. Dat is puur evangelie: de Heer dienen in de armen en de zieken die door anderen verstoten worden. Dat maakt gelukkig. Een aansporing en inspiratie voor ons allen. “Al wat ge gedaan hebt voor de minsten van mijn broeders en zusters, hebt ge voor Mij gedaan” zegt Jezus (Mt 25, 40).
Onlangs heb ik het graf van Pater Damiaan na lange tijd nog eens bezocht. Het bevindt zich in de crypte van de kapel van de paters Picpussen aan het Pater-Damiaanplein te Leuven, niet ver van de Oude Markt en van de Naamsestraat. Het is een oase van rust in de drukke universiteitsstad. Echt een plaats om tot gebed en bezinning te komen. Op het graf van Pater Damiaan had een buitenlands koppel een kaart met een mooi (zelfgemaakt?) gebed in het Engels gelegd. Ik heb het genoteerd en geprobeerd te vertalen.
Heilige Damiaan,
jij stond als priester ten dienste van hen die leefden in wanhoop en isolatie.
Ik vraag je mijn hart en geest open te maken,
om te kunnen zorgdragen voor hen die arm, ziek, vermoeid of vergeten zijn.
Schenk mij de innerlijke kracht van het geloof en van onvoorwaardelijk mede-lijden
om een leerling van Christus te zijn.
Damiaan, ik kom bij je als een nederige dienaar van God.
Zegen mij met de geest van je liefde
en leer mij de helende en welwillende houding die jou eigen was. Amen.
Pastor Benno.
© William Brigham |
maandag 8 mei 2023
Vier eksters in het gras
Leven in de tuin, niet enkel de merel die al enkele uren aan het zingen is. Gesnater, woord en wederwoord. Vier eksters in de tuin, twee koppels, een ouder en een jonger paar – zijn het hun jongen? Ik weet het niet. Ik moet het niet weten. Er zijn vier eksters in de tuin.
Simpel geluk.
Ja, een moment om dank U te zeggen aan Hem. Een morgengebed.
Diaken Dirk
‘vier eksters in het gras’ © oogvoordenatuur.blogspot.com |
zaterdag 6 mei 2023
Stilstaan bij het evangelie
« Ik ben de weg, de waarheid en het leven » zegt Jezus in het evangelie van deze zondag. Bekende woorden. Laten we er even bij stilstaan.
Tevoren zei Jezus aan zijn apostelen : « Gij weet waar Ik heenga en ook de weg daarheen is u bekend ». Maar Tomas had gereageerd : « Heer, wij weten niet waar Gij heengaat : hoe moeten wij dan de weg kennen ? » Waarop Jezus antwoordt : « Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand komt tot de Vader tenzij door Mij. »
Jezus is ‘de weg’ waarlangs wij naar de Vader kunnen gaan. Langs Hem kunnen wij God ontdekken. « Wie Mij ziet, ziet de Vader » zegt Jezus ook. Door Jezus te leren kennen, leren wij ook de Vader kennen. Door Hem weten wij wie de Vader is. Door Jezus komen wij in contact met God. Zijn boodschap wijst ons de weg om tot bij God te komen, om God te ontmoeten.
Jezus is ook ‘de waarheid’. Waarheid, dat is toch : weten hoe de werkelijkheid echt in mekaar zit ? Jezus leert ons wat de ultieme werkelijkheid is : hoeveel er in ons bestaan en in de wereld ook is dat we niet begrijpen, wij worden door God gedragen. Hij is de Oorsprong en de Toekomst. Die waarheid weten we door Jezus. Hij leert ons de uiteindelijke waarheid, die zin geeft aan ons leven : God is onze Vader.
Jezus is ook ‘het leven’. Hem kennen is leven. Hem in ons leven binnenlaten doet ons volop leven, leert ons het ware geluk kennen. Door Jezus, door zijn boodschap en zijn optreden, door zijn lijden, sterven en verrijzen weten we wat écht leven is : leven geven om leven te ontvangen. Tot over de dood heen.
Pastor Benno.
vrijdag 5 mei 2023
De zalving van Charles
Pastor Gino
donderdag 4 mei 2023
Maria
Ik moet daar nog regelmatig aan terugdenken als ik 's morgens vroeg het nog donkere en haast helemaal verlaten – een eenzame vos niet te na gesproken – Meiserplein overfiets; het is niet langer een studentikoze zotternij, maar gewoon dagelijkse realiteit. Het voelt nog altijd wonderbaar als het eerste schermerlicht zichtbaar wordt (deze eerste mei dagen gebeurt dat ongeveer op dat uur). Een nieuwe dag begint onder een Mariaal blauw, geheel beloftevol want alles staat nog te gebeuren.
(Voor wie het nog niet wist: eind augustus gaan we opnieuw naar Lourdes met de diocesane bedevaarten. Je komt daar nooit onbewogen van terug...)
Tony, pastor