donderdag 8 mei 2025

Laatstejaarsstudenten bezoeken de basiliek van Koekelberg

Het wordt een traditie dat de laatstejaarsstudenten van Atheneum Unesco uit Koekelberg jaarlijks enkele gebedshuizen bezoeken samen met hun leerkrachten godsdienst en zedenleer. Zo mocht ik op 5 mei hen onthalen in de basiliek van Koekelberg.
Het bezoek begon achteraan in de basiliek waar ik wat info gaf over de geschiedenis van de basiliek als vredesmoment om de slachtoffers te eren van de Eerste Wereldoorlog alsook over wat de basiliek vandaag betekent, als kerkgebouw, plaats van aanbidding, toeristische trekpleister, museum, concertzaal, theaterzaal, vergaderruimtes…
Vervolgens begaven wij ons naar het parochiaal gedeelte waar ik uitleg gaf over wat je in elke kerk ziet: het altaar, de ambo, het tabernakel, de paaskaars. Vervolgens konden de studenten vragen stellen. En deze kwamen er heel spontaan. Eerst over welke vieringen er allemaal doorgaan in de basiliek. Kan je hier trouwen? Gaan er ook dopen door? Ook geloofsvragen kwamen aan bod. Zijn drie ‘goddelijke personen’ niet een tegenspraak in een monotheïstische godsdienst? Zou de wereld niet beter af zijn met één religie? Ook werden vragen gesteld over het celibaat, het gezag in de kerk, de plaats van vrouwen in de Kerk en ook: wie wordt de nieuwe paus?
Ik was blij verrast met de interesse van de laatstejaarsstudenten. Geloof, religie en levensbeschouwing werden niet geminimaliseerd of in het belachelijke getrokken zoals soms wel eens gebeurt. En dat zo’n bezoek georganiseerd werd door een goed samenwerkend team van leraren ‘levensbeschouwing’ zet aan tot respect voor mekaars levensovertuiging en moedigt dialoog en ontmoeting aan als een wederzijdse verrijking. Na de basiliek gingen studenten en leerkrachten naar een Joodse synagoge en nadien naar het Huis van de Mens.

Pastor Johan Dobbelaere

Pastor Johan tussen de studenten van Unsesco-humaniora in de basiliek
 ©Johan Dobbelaere