woensdag 8 oktober 2025

Kappertjesplant

Ga er maar eens naar op zoek in een warenhuis dat je nog nooit bezocht. Een hele klus om kappertjes te vinden. En hoe noemen ze dat in Frankrijk ook weer? Je kent het wel die lekkere groene dingetjes om gerechten op smaak te brengen. Van waar komen ze nu? Kappertjes zijn ongeopende bloemknoppen van de kappertjesplant (Capparis spinosa), geconserveerd in zout, azijn of pekel, met een frisse, zurige smaak die in gerechten zoals sauzen, eiergerechten en visgerechten gebruikt worden. Ze groeien voornamelijk in het Middellandse Zeegebied en worden handmatig geplukt vóórdat de bloem opkomt.
Voor het eerst in mijn leven zag ik nu ook de plant zelf die ons de kappertjes levert en dat nog wel in de pauselijke tuinen van Castel Gandolfo. Tussen alle prachtige bloemenperken en bijzondere bomen groeide het plantje tegen een rotsmuur. Je kon er zo aan voorbij lopen zonder het op te merken. Het was het bloemetje dat mijn aandacht trok en via de app ‘Obsidentify’ kon ik er een naam opplakken. Wat een ontdekking, nu werd me pas duidelijk waar die kappertjes vandaan komen. Weer iets bijgeleerd en dat in de tuinen van de paus. Vaak vallen kruidenplanten niet op, ze zijn bescheiden en wachten tot iemand ze plukt om te gebruiken in de keuken. Daar komen ze tot hun recht om een schotel op smaak te brengen, soms subtiel, soms zeer uitgesproken. Is dat ook niet onze roeping, om als christen smaak te geven aan het leven, aan de wereld? We zijn toch het zout van de wereld, niet?

Pastor Guido

© Guido Vandeperre