zondag 6 april 2025

Doorprik de manosfeer!

Afgelopen weekend heb ik de miniserie Adolescense op Netflix gekeken. Deze serie vertelt het verhaal van een dertienjarige jongen die verdacht wordt van het vermoorden van een tienermeisje. De serie gaat niet om wie de dader is, maar waarom een jongetje van dertien jaar dat zou doen. Het blijkt dat deze jongen sterk beïnvloed is door social media en daardoor in de manosfeer is beland: een online broedplaats vol misogynie en giftige mannelijkheid(toxic masculinity), waarvan incel, red/blue pills, 80/20-rule, alphas, betas, chads, Stacys, awalt en cuck tot het vocabulaire horen.

“Wat zijn dat nu voor belachelijke begrippen?”, hoor ik u denken. De serie laat zien dat juist onze verontwaardigde reactie zorgelijk is. Ja, het is weliswaar weerzinwekkende onzin, maar voor veel jonge tienerjongens is deze manier van denken/van coping een realiteit. Uit onderzoek blijkt dat door de invloed van de manosfeer steeds meer jonge mannen vrouwonvriendelijke ideeën krijgen en geweld tegenover vrouwen bagatelliseren of zelfs goedpraten. Er bestaat sinds juli 2023 niet voor niets een femicidewet.

Moeten wij dan nu deze giftige vocabulaire uit ons hoofd leren? En ons vervolgens laten overhoren door onze (klein)kinderen? In ieder geval is ons ongeloof en verontwaardiging onvoldoende. We zullen het alternatief – of beter gezegd de “ontologische waarheid” – van fundamentele gelijkwaardigheid tussen man en vrouw sterker en begrijpelijker moeten laten klinken. Zonder pretenties, maar met een vocabulaire dat niet vervreemdend, maar herkenbaar is voor de jeugd.

Adolescense spoort ons aan tot kritisch zelfonderzoek. Wat kan ik doen in mijn gezin, familie, omgeving? Doe ik het wel goed of besteed ik er wel voldoende aandacht aan? Wat doen wij als kerkgemeenschap om de absolute gelijkwaardigheid van Genesis 1, 27 te promoten? “God schiep de mens naar Zijn beeld, naar het beeld van God heeft Hij hem geschapen; mannelijk en vrouwelijk heeft hij hen geschapen.” Hoe kunnen wij dit begrijpelijk vertalen naar de context en referentiekaders van onze (klein)kinderen?

Pastor Tijmen

© Adolescense